Skolbanken Logo
Skolbanken

Matematik på Musslan

Snäckbacken Förskola, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 19 september 2023

Matematik är inte bara 1+1 utan matematiken finns med oss under hela dagen. Vi pedagoger är med och sätter ord på det som sker.

 
SYFTE

Ett av våra uppdrag är att göra matematiken synlig för barnen och utmana dom att fundera kring den, på så sätt kan barnen utveckla sina matematiska kompetenser och i sin tur lära sig använda matematik såväl i vardagen som i framtida sammanhang.  

 
MÅL

Matematik är något som finns överallt runtomkring men bara för att den är en del av barnens vardag betyder det inte att barnen automatisk utvecklar ett matematiskt tänkande eller förståelse.
Vår förhoppning är att försöka ge barnen bra upplevelser och erfarenheter av matematik vilket förhoppningsvis gör att barnen utvecklar en positiv attityd till matematik samt motivation till att lära mer. Vi vill att barnen ska tycka att det är roligt med matematik!

Matematik kan också vara lätt, tung, full, halv, tom eller att kunna följa instruktioner. Va gör man först, vad kommer sen. Återigen vill vi säga att matematik är så mycket mera än bara räkna med siffror. 



METOD

Både medvetet samt omedvetet använder barnen dagligen matematik både i rutinsituationer som i deras lek där de sorterar, jämför, räknar antal, hittar lösningar på problem samt pratar om olika matematiska begrepp så som lägesord, former, tid mm. Alla pedagoger på Musslan ska aktivt vara med och sätta ord på det barnen gör. Genom att vi pedagoger  benämner dessa ord upprepande gånger kommer förhoppningsvis barnen sedan se ett sammanhang kring dessa. 

 

 DOKUMENTATION


Dokumentationen synliggörs via Unikum för att delge vårdnadshavare vad vi gjort och till den enskildes lärlogg. Vi, pedagoger, använder dokumentationen som underlag för analys och utvärdering inom området. Tillsammans med barnen tittar vi på dokumentationen och reflekterar kring det. 

 

UTVÄRDERING - UPPFÖLJNING

Kontinuerlig utvärdering genom analys av dokumentation och samtal. Vi använder vår avdelningsplanering till att reflektera och utvärdera våra dokumentationer så vi kan se över hela processen och se hur vi kan gå vidare för att utmana barnen. 


Läroplanskopplingar

upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker,

får nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra nya erfarenheter och kunskaper,

ta vara på barnens kunskaper, vetgirighet, vilja och lust att leka och lära samt stärka barnets tillit till sin egen förmåga,

utmana barnens nyfikenhet och förståelse för språk och kommunikation samt för matematik, naturvetenskap och teknik,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback