Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

4

Vår och sommar i naturen

Nybohovsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 15 april 2020

Vi kommer att arbeta med vår och sommar i naturen och de individer som finns i naturen, insekter, fåglar, maskar och larver. Vi tittar även på några blommor.

Innehåll

Vad ska vi arbeta med?

Vi ska försöka ta rätt på varför fåglar sjunger.

Vi ska ta rätt på hur blommorna växer och varför de har så fina färger.

Vi ska försöka förstå hur blommor och insekter samarbetar.

Vi ska ta rätt på vad det är för skillnad på maskar och larver.

Vi ska ta rätt på hur insekter utvecklas. 

 

Vecka:

V.16- 23

.

 

Syfte: 

Genom undervisningen ska eleverna få möjlighet att använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet.

Genom undervisningen ska de få möjlighet att utveckla sina förmågor att genomföra systematiska undersökningar.  

Genom undervisningen ska de få möjlighet att utveckla sina förmågor att använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i naturen.  

 

 

Mål:

Du ska kunna namnen på några vanliga blommor i din närmiljö.

Du ska kunna namnen på några fåglar i din närmiljö.

Du ska kunna förklara vad pollinering är och ge exempel på pollinerare.

Du ska kunna förklara hur växterna får sin energi så att de kan växa.

Du ska kunna berätta hur en insekt utvecklas från ägg till färdig insekt. 

 

 

Arbetssätt: 

Vi kommer att arbeta i Koll på NO 4. 

Vi kommer att gå ut och titta i närmiljön.

Vi kommer titta på filmer.

Vi kommer att rita och skriva i våra anteckningsböcker.

 

 

 

Kunskapskrav: Lägg in i matrisform.

 

 

 

Bedömingsform: Här skrivs hur eleverna bedöms.

 


Läroplanskopplingar

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven utvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven välutvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback