Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

4 - 6

Kemi: Vad allting är uppbyggt av och kemiska reaktioner.

Kulltorpskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 15 april 2020

Allt som händer runt dig är kemi. Kemi handlar om små delar som bygger upp allt kring oss. Delarna kan sättas ihop och bilda massor av olika saker och ämnen. Vi kallar det för atomer. Atomer finns i allting som vi kan ta på, som väger någonting och som tar plats. Vi är uppbyggda och omgivna av kemiska ämnen. Ämnena reagerar med varandra. Då sätts atomerna samman på andra sätt och nya ämnen bildas. Det händer i din kropp, i en brasa som brinner eller en kaka som gräddas i en ugn. Kemiska reaktioner sker hela tiden. Vi gör enkla experiment och slutligen ett skriftligt prov. Tanken är att vi kör igång v.16 och gör detta till terminen är slut.

 Målet med undervisningen är att...

När du har arbetat med det här området skall du kunna:

  • förklara atomernas kretslopp och vad som menas med att "ingenting försvinner, allt finns kvar".
  • ge exempel på några grundämnen och kemiska föreningar.
  • berätta om ämnens tre faser.
  • ge exempel på en kemisk reaktion.
  • ge exempel på hur förbränning kan ske.
  • veta hur människan påverkar miljön med kemiska ämnen.
  • ge exempel på hur kunskaper i kemi kan lösa problem.

Arbetssätt

Så här ska vi arbeta:

  • Vi läser i grundboken 
  • Vi ser filmer.
  • Vi har gemensamma genomgångar där vi diskuterar, svarar på frågor.
  • Vi arbetar praktiskt med laborationer kring avdunstning och förbränning.
  • Vi dokumenterar våra laborationer.

 

Bedömning

Jag kommer att bedöma dina kunskaper och förmågor genom:

  • ditt arbete på lektionerna
  • delaktighet i diskussioner 
  • laborationer
  • Skriftligt prov 

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Vattnets egenskaper och kretslopp.

Fotosyntes, förbränning och några andra grundläggande kemiska reaktioner.

Materiens kretslopp genom råvarors förädling till produkter, hur de blir avfall som hanteras och sedan återgår till naturen.

Några historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.

Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp.

Eleven kan även föra enkla resonemang om uppbyggnad och egenskaper hos luft och vatten och relatera detta till naturliga förlopp som fotosyntes och förbränning.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback