Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Alla årskurser

Matspjälkningen och andningen

Thorildskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 15 april 2020

Matspjälkningen innehåller kunskap om hela matspjälkningskanalen. Hur näringsämnen, mineraler och vitaminer görs tillgängliga genom nedbrytning. Hur dessa ämnen sedan tas upp av kroppen, samt vad som händer med dom då.


Syfte (utdrag ur kursplan)
Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen.

Undervisning
Arbetsområdet utgår från cellens uppbyggnad och funktion, samt vilka näringsämnen människan behöver och hur matspjälkningssystemet och andningsorganet fungerar. Eleverna ska utveckla en förståelse för hur kost och motion är en förutsättning för god hälsa. Undervisningen fokuserar på följande begrepp och moment:
• Cellens uppbyggnad
• Näringsämnen
• Matspjälkning
• Tarmsystem
• Andning, luftvägar, lungor
• Problem med matspjälkningen och sjukdomar i andningsvägarna
• Kost, motion och hälsa


Undervisningen innehåller föreläsningar, laborativa moment och självstudier. Eleverna bedöms med hjälp av insatser under lektionsarbete och laborationer, inlämnade rapporter och skriftligt prov v 20 på fredag.

Veckoplanering:
v 17- Cellen, näringsämnen, matspjälkningen
v 18- matspjälkningen, tarmsystemet
v 19- andningen, luftvägar,lungor,sjukdomar, kost, motion och hälsa
v 20 repetition och prov.

 


Läroplanskopplingar

Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö. Genteknikens möjligheter och risker och etiska frågor som tekniken väcker.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback