Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bråk och procent

Skapad 2020-04-15 15:18 i Örbyhus skola 7-9 Tierp
Grundskola F
Bråk är en del av det hela. Hur man växla mellan bråk, procent och decimaltal. Hur förlänga och förkorta bråk Hur adderar och subtraherar bråk Hur man multiplicerar och dividerar bråk. - vad är procent

Innehåll

I den här kursen får du lära dig:

 • jämföra storleken på olika bråk
 • förkorta och förlänga bråk
 • räkna ut procentsatsen
 • förstå och använda procent vid jämförelser
 • addera, subtrahera och multiplicera bråk

Så här jobbar vi

 • Lärarledda genomgångar
 • Problemlösning
 • Samtal och diskussioner
 • Eget arbete
 • Diagnos
 • Skriftlig prov

Matriser

Bråk och procent

Insats krävs
E
C
A
Använda matematiska begrepp
Har inte nått kunskapskraven.
Du har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp. Du visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.
Du har goda kunskaper om matematiska begrepp. Du visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.
Du har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp. Du visar det genom att använda dem i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.
Välja och använda matematiska metoder
Har inte nått kunskapskraven.
Du kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom bråk och procent med godtagbar resultat.
Du kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom bråk och procent med gott resultat.
Du kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom bråk och procent med mycket gott resultat.
Lösa problem med strategier, metoder & modeller
Har inte nått kunskapskraven.
Du kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär samt bedöma om svaret är rimligt, tolka resultat och dra slutsatser.
Du kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär samt bedöma om svaret är rimligt, tolka resultat och dra slutsatser.
Du kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär samt bedöma om svaret är rimligt, tolka resultat och dra slutsatser.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: