Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hälsoveckan vt-20 Gröna gruppen

Skapad 2020-04-17 09:24 i Förskolan Skrindan LiCa förskolor
En gemensam mall för planeringsarbetet på förskolorna inom LiCa förskolor
Förskola
Hälsoveckan På LiCa förskolor har vi återkommande som en del i vår gemensammaplanering, en veckas fokus på hälsa under vårterminen. Fokus är grovmotoriska aktiviter. Tillfällen kan skapas under veckan, att även prata om kost, kopplat till hälsa.

Innehåll

Barnens intressen, Var är vi? Nuläge

Frågor till barnen, vad är  bra för vår hälsa?
Vad mår man bra av?
Vad kan man öva på med sin kropp?
Vad är roligt att göra med kroppen?

Vilka lärprocesser är barnen inne i just nu?

Hela terminen har vi haft vår "rörelsemåndag" då vi utmanat och inspirerat barnen till olika former av rörelse. Vi har provat på landbandy, många olika lekar, mini-röris, hinderbanor, fotboll, dans m.m. Gruppen är väldigt intresserad av att leka och röra på sig så det har varit en rolig utveckling att följa och inför hälsoveckan har vi pratat med barnen, kollat av vad de är sugna på och försökt få ihop en bra mix där vi ska kunna utmana vidare och erbjuda lite nya aktiviteter.

Syfte och mål, Vart ska vi?

Syfte - Reflektera kring begreppet hälsa tillsammans med barnen, genom olika motoriska aktiviter ( tillfälle att reflektera kring måltider)..

Mål -se lärplanskopplingar.


Vi har följande gemsamma mål med veckan:

Att alla barn efter ålder och mognad utvecklas grovmotoriskt genom olika aktiviteter, såsom balansering, springning, krypning eller hoppning.

Målkriterier

Vi vet att barnen utvecklas gentemot målen när vi ser barn som:

Utmanas och utvecklas i våra grovmotoriska aktiviteter.
Barn som reflekterar vad som är bra för vår kropp.

 

Metod, och material Hur gör vi?

Metod - Hur förbereder vi barnen?
Hur utmanar vi barnen? Hur inspirerar vi barnen?

Under vår hälsovecka kommer vi arbeta med följande:

Mån: Baka dadelbollar i smågrupper. Samtal och reflektion med barnen om vad vi mår bra av? Vad behöver kroppen?

Tis: Heldagsutflykt till ett fotbollsområde, där vi leker med bollar och leker andra styrda lekar. Tar med pastasallad och barnens egna dadelbollar som efterrätt.

Ons: Yoga och spa dag, erbjuda yoga och spastund i form av fotbad och massage om man vill. Träna på att varva ner och få en stund för återhämtning.

Tors: Utflykt till skogen. Vi ska ha "Bubblans" springlopp. Vattendrink efter loppet och sedan ha medaljutdelning till alla barn. (Bubblan är vår vattenprojekt kompis).

Förutsättningar - Tid, rum, åldrar, ansvarsfördelning, tidsram för arbetet. Vi planerar in aktiviteter under fm tid, delar upp vem i arbetslaget som ansvar och plockar ihop material till olika dagar.

Dokumentation - Dokumentera med foto och anteckningar.  

Förberedelser, vilket material behövs?

Ingredienser till dadelbollar. Pastasallad. Bollar och ev. annat material till lekar. Material för fotbad, fotsalt, lugn musik, yogamattor, vattendrink och medaljer.

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: