Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 3

Tärnans planering - Babblarna

Nymåla förskola, Söderhamn · Senast uppdaterad: 6 september 2021

Utifrån barngruppens intresse för babblarna kommer vi använda Babblarna som verktyg i den pedagogiska verksamheten. Babblarna bjuder på språklek som stödjer barns tidiga tal-och språkutveckling.

Nuläge

Barnen på Tärnan har visat ett intresse för Babblarna och därför har vi valt det som projekt under läsåret. Babblarna kan på ett enkelt och roligt sätt stimulera barns tidiga språkutveckling, som är en viktig del för 1-3 åringar.

Mål

Vårt mål med planeringen är att barnen ska få förutsättningarna att utveckla sin förmåga i de olika ämnesmålen som finns i Lpfö18, som vi även har valt ut mål här nedanför.

Vi personal på Tärnan ska uppmärksamma samt ge ledning och stimulans till alla barn, samt särskilt stöd till de barn som av olika skäl behöver det i sin utveckling.

 

Syfte

Vi vill att barnens lärande ska bli lustfyllt, mångsidigt och sammanhängande, i linje med läroplanens intentioner.

Genomförande

Varje figur i Babblarna kopplas till de olika ämnesområden från läroplanens mål, och utifrån barnens intressen och önskemål utvecklas projektet under läsåretsgång. Vi ska ta med berörd babblare till aktiviteterna som ska genomföras för att synliggöra babblaren och dess kopplade ämnesområde. Figurerna har kopplats till läroplanen på följande sätt:

Doddo - Ser till att värdegrunden upprätthålls, samt lär hur en bra kompis förväntas vara. Det är även viktigt för Doddo att alla ska ha det bra och hjälper varandra. Vilka aktiviteter vi ska genomföra: Språkpåsar, kompisböcker, babblarnas kusiner, flanosagor, lyfta dilemman som sker i barnens vardag, belysa barnens solidaritet till varandra och arbeta med barnkonventionen. 

Bibbi - Gillar matematik och vill gärna klura, para ihop, sortera och undersöka. Vilka aktiviteter vi ska genomföra: vattenlek med volym, räkna tillsammans med barnen, sorteringsmaterial, pussel, spel, digitala spel på ipad, språkpåsar, färg och form och benämna matematik i barnens vardag.

Bobbo - Gillar rörelse, sång, dans och lek. Vilka aktiviteter vi ska genomföra: Rörelsestunder utom- och inomhus, fallskärm, gympaspel, sångsamling, använda projektor och högtalare till dans, sång och rörelse, 

Babba - Gillar språk, och vill gärna lyssna och läsa böcker. Vilka aktiviteter vi ska genomföra: Språkpåsar, Ugglo, Läsa böcker, språkväska babblarna, lyssna på ljud i naturen, m.m., digitala pekböcker, jobba och skapa material med hjälp av med TAKK samt AKK.

Dadda - Gillar naturkunskap och teknik. Vilka aktiviteter vi ska genomföra: Undersöka närområden t.ex. skogen, färssjön, förskoleskolegården, fotbollsplanen m.m, Jobba med de olika elementen t.ex. is, snö, vatten, Vattenlek med ösa och hälla, Experimentera och låna NTA-lådor och Använda digitala verktyg t.ex. "knacka på" - appen.

Diddi - Gillar att skapa, i alla möjliga material. Vilka aktiviteter vi ska genomföra: Bygga och konstruera med återvinning och andra material, Använda ateljén och skapa i alla möjliga material med hela kroppen.

Dokumentation under lärprocessen

Barnens utveckling och projektets process dokumenterar vi i lärloggar på gruppnivå och individuell nivå. Vi dokumenterar med hjälp av fotografier, film, barnens verk och med anteckningar.

Ansvar

Personalen på Tärnan ansvarar gemensamt för planeringen och dokumentationen.

Uppföljning

Personalen på Tärnan gör uppföljning på planeringen och den veckoplaneringen som varit en gång varje månad och använder sig av Unikums verktyg "reflektion och analys".

Frågorna vi utgår ifrån är: 
Veckoplanering - Vad ska vi göra för aktiviteter? Hur kan vi utveckla aktiviteterna till hela barngruppen? Hur fortsätter vi från föregående vecka? Vad har hänt? Vad intresserar barnen? Hur vet vi detta? Vad ser vi för lärandeprocesser och förändrat lärande?

Analys/Utvärdering:
Vad har varit syftet under perioden? Vad har vi gjort i barngruppen? Vad visar barnen för kunskaper, fantasier och tankar? Vad kan vi se utifrån våra reflektioner och dokumentation? Hur går vi vidare?

 


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska,

uppmärksamma samt ge ledning och stimulans till alla barn samt särskilt stöd till de barn som av olika skäl behöver det i sin utveckling,

svenskt teckenspråk, om barnet har hörselnedsättning, är dövt eller av andra skäl har behov av teckenspråk,

förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback