Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Uthållighetsträning åk 4

Skapad 2020-04-20 11:34 i Segeltorpsskolan Huddinge
Grundskola 4 – 6 Idrott och hälsa
Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Att ha färdigheter i och kunskaper om idrott och hälsa är en tillgång för både individen och samhället.

Innehåll

Momentet pågår mellan v. 14 och 20

Vi kommer att arbeta med följande under momentet:

- Genomgångar och diskussioner om uthållighetsträning och uppvärmning
- Lekar, spel och idrotter där uthålligheten tränas
- Instuderingsfrågor

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Kroppsliga och mentala effekter av några olika träningsformer.
  Idh  4-6
 • Förebyggande av skador, till exempel genom uppvärmning.
  Idh  4-6
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, levnadsvanor, kroppsuppfattning och självbild.
  Idh  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  E 6
 • Eleven kan ge enkla beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
  Idh  E 6
 • Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  C 6
 • Eleven kan ge utvecklade beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
  Idh  C 6
 • Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  A 6
 • Eleven kan ge välutvecklade beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
  Idh  A 6

Matriser

Idh
Hälsa och livsstil åk 4

Bedömning

Bedömningen av momentet kommer att ske genom följande: - Observationer under hela lektionsserien - Exit-tickets - Förhör av kunskaper
E
C
A
Kunskapskrav
Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan
Kunskapskrav
Eleven kan ge enkla beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
Eleven kan ge utvecklade beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
Eleven kan ge välutvecklade beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
Konkretisering av kunskapskrav
Vad? -Du kan ge enkla beskrivningar om hur uthållighetsträning kan påverka hälsan och den fysiska förmågan. -Enkla beskrivningar om hur man kan förebygga skador som är förknippade med uthållighetsträning.
Vad, hur/varför? -Du kan ge enkla beskrivningar samt utveckling i ett led om hur uthållighetsträning kan påverka hälsan och den fysiska förmågan. -Enkla beskrivningar samt utveckling i ett led om hur man kan förebygga skador som är förknippade med uthållighetsträning.
Vad, hur och varför -Du kan ge enkla beskrivningar samt utveckling i flera led om hur uthållighetsträning kan påverka hälsan och den fysiska förmågan. -Enkla beskrivningar samt utveckling i flera led om hur man kan förebygga skador som är förknippade med uthållighetsträning.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: