Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

F

Svenska förskoleklass

Gnarps skola, Nordanstig · Senast uppdaterad: 6 september 2021

Svenska i förskoleklass ht/vt-20

Vårt grundmaterial kommer från Bornholms modellen.  I detta material övar vi med den språkliga medvetenheten och vi lyssnar på ljud, ord och meningar, första och sista ljudet i ord och bokstävernas värld - på väg mot riktig läsning.

Ett annat grundmaterial vi använder kommer från språkglädje. Där finner vi rim och ramsor, ljud och pratlekar, berättelselekar samt lekar kopplade till språk.

Vi har arbetsboken Lyckostjärnan från ABC-klubben. Här övar vi läsförståelsen, tränar  och utvecklar elevernas ordförråd, finmotorik och begreppsbildning m.m.

Varje vecka har vi veckans bokstav. Vi funderar på vilka ord vi kan som börjar på bokstaven, vilka ord kan vi som har den bokstaven i sig och vilka ord har den inte alls. Här ljudar vi mycket för att höra bokstaven i ordet.

På vårterminen kompletterar svenskan med att titta på Bokstavslandet från URplay. 

Vi besöker biblioteket en gång i veckan och då får vi lyssna på en saga som bibliotekarien läser för oss. Barnen får även låna 3 böcker var om de vill.

Vi blandar det teoretiska arbetet med det praktiska.  Eleverna arbetar i olika språkstationer där olika material finns för att skapa ord/bokstäver inom språk. Det kan vara att bygga bokstäver med plusplus, lego, kaplastavar till att finna rätt begynnelse bokstav till rätt bild.

Vi jobbar även med språk när vi har ämnena natur, idrott, matematik och samhälle. På idrotten exempelvis så är det att få instruktioner och följa dessa är en del av språket. På våra utepass i skogen berör vi även språket praktiskt och teoretiskt, -Vad heter det trädet? -Varför tappar träden löven? - Hur många barn behövs för att nå runt trädet?

  • Fonologisk medvetenhet
  • Kommunicera i tal och skrift i olika sammanhang.
  • Språklekar utifrån från Bornholms modellen.
  • Rim och ramsor från språkglädje.
  • Läsförståelse, begreppsbildning m.m. från ABC-klubben
  • Högläsning
  • Utepass i närmiljöer

Läroplanskopplingar

Samtala, lyssna, ställa frågor och framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden som är bekanta för eleverna, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser.

Samtala om innehåll och budskap i olika typer av texter.

Bokstäver och andra symboler för att förmedla budskap.

Rim, ramsor och andra ordlekar.

Digitala verktyg och medier för kommunikation.

Olika material, redskap och tekniker för att skapa och uttrycka sig.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback