Blå och lila gruppens arbete med hållbar utveckling!
Bakgrund och syfte;
- Vi vill att barnen ska möta olika hållbara sätt att ta hand om planeten.
- Vi vill skapa möjligheter för barnen att lära sig mer om hur vi kan ta hand om det som vi slänger i soporna varje dag. Ge dem kunskap i källsortering och hur man praktiskt kan sortera sina sopor.
- Vi vill ge barnen kunskap om naturen och alla "gratistjänster" som den erbjuder och som vi kan få ta del av.
- Vi vill att barnen ska bli nyfikna på att odla och ge dem kunskap om hur man kan göra det.
Metod:
På lek och rörelsen kommer vi att vara ute på gården och jobba praktiskt med att starta upp ett odlingsprojekt.
Tisdagar är vår skogsdag och då kommer vi att jobba med naturinriktade övningar som ska göra barnen uppmärksamma på vilken "rik" resurs vår natur är. Vi kommer att lyssna, känna, dofta, smaka och se på naturen. Vi kommer även att jobba en del med språket genom att ta med språksamlingarna ut.
Barnen kommer även att få vara med och plocka skräp en dag i maj. De kommer i samband med det att vara miljödetektiver och få en liten "hemläxa" och då behöver de vårdnadshavarnas hjälp.
De barn som kommer att medverka i detta är först och främst de barn som ingår i blåa och lila gruppen. Övriga barn som visar intresse kommer att bjudas in att delta. Ansvariga för detta projekt är pedagogerna i ovanstående grupper. Vi kommer att jobba med detta resten av terminen from första veckan i maj 2020.
Dokumentation;
Vi kommer att dokumentera genom att filma och fotografera. Lärloggsinlägg kommer att göras allt eftersom på varje barn. Alster som barnen har gjort kommer att hängas upp på gruppernas platser och även foton som barnen kan reflektera kring kommer att dras ut på papper och sättas upp.
Analys och reflektion;
Reflektionsfrågor som besvarar i rutan för analys och reflektion och inte i planeringen.
Hur blev det ?
Vilket lärande såg vi?
Vad vill barnen veta mer om?
Bonuseffekter?
Hur går vi vidare?
När är det lämpligt med ny utmaning?
Vad behöver vi ändra till nästa gång?