Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Plantera solrosor

Skapad 2020-04-29 13:07 i Önnegårdens förskola Kristianstad
Förskola
Barnen får vara med att plantera sina egna solrosor.

Innehåll

Syfte: Att barnen ska få vara med och uppleva hur man kan odla från frö till planta. Barnen ska få möjlighet att utveckla förståelse för en växts kretslopp från frö till färdig planta (solros), få kunskap av vad som krävs för att det ska växa och själva få vara delaktiga i processen. 

Hur: Barnen kommer få varsin kruka där dem ska fylla på med jord och själva så sitt frö och vattna. Under tiden kommer vi prata om vad vi gör och fråga barnen vad dem tror kommer att hända med fröet (Barnen får ställa sina egna hypoteser). När barnen har planterat färdigt kommer vi ställa deras krukor i köksfönsterna för att vi ska kunna följa utvecklingen noggrant, barnen kommer få vara med vid vattningen för att dem ska få förståelse för att fröet måste få vatten för att det ska kunna gro och bli en planta(solros). 

När solrosorna har kommit upp och vuxit sig stora kommer barnen få ta hem sina solrosor så dem kan njuta av dem under sommaren och visa sina vårdnadshavare vad dem har gjort. Vi kommer även återkoppla och se om barnens hypoteser stämde. 

Som hjälp för att förklara processen från frö till färdig solros kommer vi använda oss av en affisch och en bok vi har fått av Polyglutt.

 

Kopplingar till läroplanen

 • tillämpa ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar,
  Lpfö 18
 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: