Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Svenska

·

Årskurs:

4

Netikett

Ljungbyskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 31 januari 2023

Uttrycket ”inget försvinner, allt finns kvar” är en grundtes inom fysik och kemi. Det påminner om den mänskliga kommunikationen på nätet. Ingenting försvinner, allt finns kvar, antingen digitalt eller som spår i en människa. Det som kommuniceras i en digital kontext stannar inte bara kvar, utan det sprider sig. Under temat "netikett" kommer vi att reflektera kring digitalisering och hur det påverkar oss. Vilka rättigheter och skyldigheter finns det kring sociala medier? Vilka bilder får man dela? Hur tänker vi kring begreppen rätt - orätt? Kan andra personer påverkas av det vi skriver/delar? Detta är några av de frågor vi kommer att fördjupa oss i.

Syfte

"Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och ut­vecklar samhällen. I dag står människor i olika delar av världen inför både möj­ligheter och problem kopplade till globalisering, interkulturella relationer och digitalisering. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur indi­vi­den och samhället påverkar varandra. Därför ska eleverna ges förut­sätt­ningar att utveckla kunskaper om sociala, ekonomiska, politiska, rättsliga och me­diala förhållanden och strukturer i samhället (Skolverket, 2022)".


Undervisning

Under temat kommer vi i undervisningen att:

- Se film, ha genomgångar och diskussioner.
- Skaffa oss kunskap om netikett genom bl.a. olika medier.
- Göra analyser av språkbruk och symboler.
- Reflektera och samtala kring etik och moral kopplat till digitalisering (t.ex. hur påverkar mobilen oss, vilket ansvar har jag på nätet osv.).
- Göra varierade uppgifter och värderingsövningar tillsammans.
- Diskutera människans rättigheter och skyldigheter på nätet. 

 

Bedömning

Jag bedömer din delaktighet och förmåga i att:

 - Resonera kring moraliska frågeställningar och värderingar.
 - Följa instruktioner, delta i diskussioner och genomföra arbetsuppgifter.
 - Skriva en text innehållandes argument och enkla resonemang.
 - Reflektera över olika slags texter och dess budskap.

 

 

Skolverket. 2022. Läroplan för grundskolan, förskoleklass och fritidshemmet 2022: Stockholm: Skolverket.


Läroplanskopplingar

kunskaper om sociala, ekonomiska, politiska, rättsliga och mediala förhållanden och strukturer i samhället, och

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

Sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället.

Hur digitala och andra medier kan användas ansvarsfullt utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.

Hur budskap, avsändare och syfte kan urskiljas och granskas med ett källkritiskt förhållningssätt i såväl digitala medier som i andra typer av källor som rör samhällsfrågor.

Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Formellt och informellt språk. Skillnader i språkanvändning beroende på mottagare, syfte och sammanhang. Ansvarsfullt agerande vid kommunikation i digitala och andra medier.

Eleven visar grundläggande kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver enkla samband inom olika samhällsstrukturer. Eleven för enkla resonemang om hur människor kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Eleven för enkla resonemang om samhällsfrågor utifrån kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven granskar information och åsikter som rör samhällsfrågor i olika källor med enkla källkritiska argument.

Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalen. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback