Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Medeltiden och upptäckartiden

Skapad 2020-05-04 15:10 i Öjersjö Storegård Partille
Grundskola 7 – 9 Historia Religionskunskap
Vi kommer nu gå in på vad som hände efter romarrikets fall! Hur blev det i Europa när en stormakt nästan helt gick under? Var det någon annan nation som tog makten? Hur såg det ut i Sverige? Vilken status fick kristendomen? Varför var det viktigt för Europa att hitta nya handelsvägar? Det är några frågor som vi kommer behandla i undervisningen!

Matriser

Hi Re
Medeltiden och upptäckartiden

På god väg att nå målen.
E
C
A
HI
Samhällsförändringar, levnadsvillkor & handlingar
 • Hi  E 9
 • Hi  C 9
 • Hi  A 9
Eleven är på god väg att nå målen.
Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl under­ byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl under­ byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
HI
Historiska begrepp
 • Hi  E 9
 • Hi  C 9
 • Hi  A 9
Eleven är på god väg att nå målen.
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
HI
Tidsperioder
 • Hi  E 9
 • Hi  C 9
 • Hi  A 9
Eleven är på god väg att nå målen.
Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.
Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
RE
Samband med samhälleliga förhållanden
 • Re  E 9
 • Re  C 9
 • Re  A 9
Eleven är på god väg att nå målen.
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva förhållande­ vis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva komplexa samband med välutveck­lade och välunderbyggda resonemang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: