Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Judendom och kristendom

Skapad 2020-05-05 18:25 i Kristinebergskolan Oskarshamn
Arbetsområdet syftar till att ge kunskap om judendomen, kristendomen och islam med fokus på likheter och skillnader.
Grundskola 7 – 9 Religionskunskap
Arbetsområdet syftar till att ge kunskap om judendomen, kristendomen och islam med fokus på likheter och skillnader.

Innehåll

Kursplan i ämnet

Syftet med arbetsområdet/undervisningen är att eleven utvecklar kunskaper om religioner och andra livsåskådningar i det egna samhället och på andra håll i världen. eleverna ska bli uppmärksammande på hur människor inom olika religiösa traditioner lever med och uttrycker sin religion och tro på olika sätt.

  Arbetssätt och undervisning

  "Men Gud"-klipp 
  Studiklipp
  Texter online 
  Genomgångar och diskussioner 

  Du får ett papper med nyckelord och begrepp som sammanfattar religionerna. Du ska inte bara kunna begreppen utan också kunna förklara vad orden betyder! 

  Visa vad du lärt dig

   

  Tidsram

  v. 19-22

   

  Bedömning

  Kontinuerliga förhör och andra kunskapskollar.  

  Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,
   Re
  • Centralt innehåll
  • Centrala tankegångar och urkunder inom kristendomen samt utmärkande drag för kristendomens tre stora inriktningar: protestantism, katolicism och ortodoxi.
   Re  7-9
  • Centrala tankegångar och urkunder i världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.
   Re  7-9
  • Kunskapskrav
  • Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och de andra världsreligio­nerna och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
   Re  E 9
  • Dessutom för eleven enkla resone­mang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livs­ åskådningar.
   Re  E 9
  • Eleven har goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
   Re  C 9
  • Dessutom för eleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
   Re  C 9
  • Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
   Re  A 9
  • Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
   Re  A 9

  Matriser

  Re
  Utdrag ur kunskapskraven för religion åk 9

  E
  C
  A
  Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
  Eleven har goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
  Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
  Dessutom för eleven enkla resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
  Dessutom för eleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
  Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
  Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: