Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Fysik, Samhällskunskap, Svenska, Kemi, Geografi, Teknik

·

Årskurs:

4 - 6

Miljö - Hållbar utveckling

Fuxernaskolan F-6, Lilla Edet · Senast uppdaterad: 7 maj 2020

Vår jord är underbar! Har du tänkt på vad mycket den ger till oss människor? Tack vare vår planet och vår atmosfär har vi tillgång till luft, vatten, jord och värme. Men… hur mår planeten egentligen? Vattnet är fyllt med plast och luften är inte alls så ren. Vi har skövlat massor av skog för att vi ha plats att odla mat åt alla människor. Det kan väl inte planeten må så bra av? Och är det verkligen ALLA människor som får mat…?

I detta arbete kommer du att få lära dig mer om hur vi människor använder naturens resurser och hur det påverkar vår planet och alla som bor på den.  Vi utforskar även vilka miljövänliga alternativ det finns. Vi läser, ser på film, samtalar och gör olika aktiviteter tillsammans.

Detta kommer du att träna på:

Att läsa olika faktatexter och samtala om temat miljö och hållbar utveckling.

Att skriva en argumenterande text.

Detta vill jag att du gör (som jag bedömer):

Jag vill att är med och funderar, samtalar och säger vad du tycker och tänker om det vi läser och talar om. Kom med egna förslag och berätta om för och nackdelar om t.ex. bränsle, mat, kläder och material.

Jag vill att du skriver en egen argumenterande text


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Vanliga kemikalier i hemmet och samhället. Deras användning och påverkan på hälsan och miljön samt hur de är märkta och bör hanteras.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Konsekvenser av teknikval, till exempel för- och nackdelar med olika tekniska lösningar.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då enkla och till viss del underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid och dels kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individ, samhälle och miljö.

Matriser i planeringen
Argumenterande text åk 4–6
Uppgifter
Argumenterande text

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback