Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 6

Projektberättelse Grodan

185321 Förskolan Vildanden, Stockholm Farsta · Senast uppdaterad: 8 juni 2020

I energiagenterna har barnen fått blanda miljömedvetenhet med tekniskt utforskande. Barnen har även getts möjlighet till kreativt skapande genom sång, rytmik och drama.

 

Projektberättelse:

Efter energiagenternas introduktion på förskolan såg vi ett stort intresse hos barnen att få vara energiagenter. Barnen uppskattade och blev engagerade när Agent Ström och Elboven kom och hälsade på och gav dem uppdrag att spara energi. De första uppdragen handlade om att spara energi och barnen skulle bli medvetna om vilka energikällor som finns inomhus som slösar på energin. I smågrupper har barnen fått hjälpas åt att lösa olika uppdrag tex räkna och markera elbovar inomhus, skapa kollage med tidningsurklipp på energibovar, skapa egna agentväskor för att vara redo för nya uppdrag. Barnen har även utforskat hur man kan använda overheaden till att förstora en bild till skapande. De har fått samarbeta och diskutera med varandra hur de ska utföra uppdragen.

Barnen reflekterar över att de inte ska slösa på el på tex. ipad, telefon, tv, lampor. Till de olika områdena har vi använt energiagenternas ramsor som beskriver hur man sparar energi.

 

Efter flera olika uppdrag och aktiviteter kring hur vi kan spara energi bestämde vi oss för att gå vidare till olika förnybara energikällor. Barnen fick börja med att utforska vindkraft som energikälla. Vi har tittat på hur ett vindkraftverk ser ut och hur det fungerar. Barnen har genom olika skapande aktiviteter fått konstruera vindkraftverk på olika sätt, tex i lera, vindsnurror, rita. Barnen har reflekterat över vad ett vindkraftverk är och hur det fungerar. Vindkraftverk behöver vind och de kan skapa energi när de snurrar. De har en lång stolpe för att de ska nå upp till vinden. När barnen skapade egna vindsnurror reflekterade de över att materialvalet påverkar hållbarheten på vindsnurrorna. Papperssnurrorna gick lätt sönder och snurrade inte lika bra, medan de i plast var mer hållbara.

 

 

Nästa energikälla vi utforskade var vattenkraft där barnen i en film fick se hur ett vattenkraftverk ser ut och fungerar. Barnen reflekterade över att vattnet åker in i snurror och skapar energi. Vi konkretiserade det genom att ta in ett vattenhjul som vi hällde vatten genom. Barnen blev uppmärksamma på att ju mer vatten vi hällde desto snabbare snurrade hjulet. Vi kopplade ihop energikällorna med digitalisering genom att barnen fick programmera och para ihop till rätt energikälla (vattenkraft eller vindkraft). De har även fått utforska vår digitala boll och testa att styra den till Agent Ström och Elboven.

Som avslutning på projektet kom Agent ström och Elboven och hade examinering där alla barnen blev utnämnda till energiagenter och fick varsin mössa. De lämnade även ett sista uppdrag till barnen där de fick odla solrosor och morötter.

Som slutreflektion på vårt projekt säger barnen att de har lärt sig att man inte ska slösa på el och vatten. De berättar också att de brukar säga till hemma att man måste släcka lampor och inte ha vattenkranen på för länge för det slösar på energi.

 

 

 
 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback