Digital lektion:
"Hur fungerar en dator?" där eleverna i samtal och skrift får reflektera över programmering. Vilka saker i vår vardag är programmerade? Hur har dessa saker utvecklats över tid och av vilken anledning?
Vi tittar i boken "Programmering och digital utveckling" på datorns olika delar. Eleverna får även rita en dator och dess delar för in- och utmaning, till exempel tangentbord och högtalare.
Teknikens utveckling:
Eleverna får titta på bilder på saker som användes i skolan för 100 år sedan. Hur har de utvecklats och varför? De får själva utveckla en av sakerna och rita en modell av sin uppfinning i Paint på datorn.
I boken "Programmering och digital utveckling" får eleverna parvis studera bilder som visar hur tekniken har utvecklats. De får beskriva hur man gjorde förr och hur man gör idag och för - och nackdelar.
Vi har tittat på saker som finns i vår omgivning, till exempel i klassrummet, och eleverna har skrivit förslag på hur de kan förbättras.
Säkerhet vid teknikanvändning:
Vi läser tillsammans "Programmering och digital utveckling" där vi läser om säkerhet vid användning av digital teknik. Vad måste man skydda på internet? Varför ska man inte ge ut sitt lösenord? Eleverna skriver tips och råd kring detta.
Säkerhet, elektricitet och magnetism:
Vi tittar på NO-tv och skriver och samtalar om el, ledningsförmåga, magnetism och olika material som plast och metall. Eleverna får en magnet som de får hålla mot olika slags material för att se vilka som är magnetiska.
Enkla mekanismer:
Eleverna ritar en stad på ett papper och med hjälp av enkla mekanismer (länkar och leder) kan de få en måne att röra sig över staden. Vi jämför detta med länkar som finns i ett paraply och i ett dörrhandtag.
Fysiska och digitala modeller samt konstruktioner:
Eleverna gör både en fysisk och en digital modell av sitt drömhus.
Eleverna bygger ett torn med hjälp av spaghetti, tejp, snöre och en marshmallow. De ritar en skiss innan.
Övergripande teknik:
Vi läser tillsammans Boken om teknik 1-3 och tittar på bilderna. Vi samtalar om vad vi läser.