Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Näringskedjor

Skapad 2020-05-19 10:40 i Pluggparadiset Uppsala
Vi tittar på näringskedjor och leker lekar
Grundskola 3 NO (år 1-3)
Vi jobbar med näringskedjor och leker en lek

Innehåll

https://image.slidesharecdn.com/samspel-130109035552-phpapp02/95/samspel-10-638.jpg?cb=1357787067

 

 

Genomförande

 

Bygg enkla näringskedjor (en växt, en växtätare och ett rovdjur) utifrån bilder eller om ni hittar några djur eller växter. Prata om att det också skulle ha kunnat vara större djur t.ex. en gran, en älg och en varg.

Fyll i olika nummer i näringskejor-pappret, (laminerade). 

 

Lek sedan näringskedja genom kulleken som beskrivs nedan:

 

Fördelningen i biomassa av växter, växtätare och rovdjur är ungefär 100 – 10 - 1 i verkligheten. I leken blir det inte exakt, men mest växter, mindre antal växtätare och några få rovdjur.

 

Del 1 – växter och växtätare:

 

Markera ett lekområde med t.ex. koner. Låt 2/3 av eleverna vara växter och markera dem med gröna lekband. Övriga är växtätare utan band.

 

Nu gäller det för växtätarna att jaga växterna (som får springa i leken). En växt som blir kullad får nytt liv (växer upp igen) genom att springa runt valfritt träd utanför lekplanen och tillbaka in på lekplanen. Sedan är växten med i leken igen. Växtätarna får inte stå och lurpassa där växterna kommer in på planen.

 

Diskutera vad som händer om växtätarna äter upp alla växter – utan att de får nytt liv. Kan det hända i verkligheten att djur betar så hårt att växterna inte kan komma igen?

 

Del 2 – växter, växtätare och rovdjur:

 

Börja om leken igen, men utse 2-4 rovdjur (från både gruppen växter och växtätare) som markeras med västar. Nu gäller det för rovdjuren att jaga växtätare och för växtätarna att jaga växter – samtidigt som de ska akta sig för rovdjuren. Kullade växter och växtätare får nytt liv på samma sätt som ovan.

 

Diskutera hur det känns att vara växtätare och både söka mat och akta sig för att bli uppäten. Vad händer om rovdjuren äter upp alla växtätare utan att de hinner bli fler

Material: Lekband i två olika färger,4 koner, laminerade papper av näringskedjor, whiteboardpennor, bilder på djur.

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  NO
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  NO
 • Centralt innehåll
 • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.
  NO  1-3
 • Enkla näringskedjor som beskriver samband mellan organismer i ekosystem.
  NO  1-3
 • Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.
  NO  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: