Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

De fem världsreligionerna

Skapad 2020-06-01 12:32 i Öllsjöskolan Kristianstad
Världsreligioner
Grundskola 6
Du kommer att få kunskap om de fem världsreligionerna och om hur folk lever enligt sin trosuppfattning.

Innehåll

Syfte:

Du ska "analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa".

Centralt innehåll:

Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.

Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.

Du ska kunna:

Du har kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner. Du visar även på samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna. 

Du kan också föra resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för olika människor.

Du kan föra resonemang om vardagliga moraliska frågor och vad det kan innebära att göra gott. 

Så här arbetar vi:

Vi kommer att bearbeta de fem världsreligionerna genom att läsa texter enskilt och gemensamt. Vi ser på filmer som tar upp hur människor lever i enlighet med sin tro. Reflektioner som du får och tar del av, dokumenterar du fortlöpande. Du kommer att ha ett kunskapstest i slutet av arbetsområdet. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: