Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Trygghet och självkännsla.

Björkås förskola, Ludvika · Senast uppdaterad: 7 oktober 2022

Vi vill skapa en trygg barngrupp som har självkänsla och känner samhörighet i gruppen.

 

 

Var är vi?

- Vi har en ny barngrupp med barn blandat från två olika avdelningar. Vi vill med detta arbete skapa en trygg barngrupp, ge barnen självkänsla, självkännedom och samhörighet i gruppen.

 

Vart ska vi?

 Vi vill att barnen utifrån övningarna ska träna på sin självkännedom, tillit till sin förmåga, men även träna socialt samspel barnen emellan. Vi vill med temat skapa en trygg barngrupp där barnen fungerar enskilt och i grupp med alla 4a pedagoger.

  


Hur gör vi?

 

Under förmiddagarna kommer vi att dela upp barnen i grupper om 4, med ca 7 barn i varje grupp. Det är en pedagog som kommer att ansvara för en enskild grupp. I början av terminen kommer vi jobba aktivt varje dag med temat  under "pedagogiska tema tiden" för att sedan övergå i att det blir ett vardagligt sätt i verksamheten och vi kan introducera andra teman under "pedagogiska tema tiden".

Under temats gång kommer vi att dokumentera genom bilder, men även barnens skapande kommer att finnas på en specifik plats på avdelningen. Vi reflekterar om temat under "reflektionstiden´" varje vecka för att se hur temat fortlöper.

 

Barnens egen självkännedom.

Vad heter barnet, namn på familjemedlemmar, djur, bostad m.m. Vi vill göra vådnadshavarna delaktiga genom att skicka hem ett formulär där dom gemensamt med barnen fyller i vilka som tillhör familjen med mer detaljer kring hemmet. Barnen tar med pappret tillbaka och vi samtalar om detta i våra mindre grupper. Vi skapar hus som ska representera barnets bostad med alla detaljer.

Skapande av olika självporträtt, vi kollar i spegeln för att se hur vi ser ut och målar detta sedan på ett papper, vi kollar på varandra och samtalar om likheter/olikheter.

 

Samhörighet i gruppen

Vi leker lekar tillsammans, följa Jóhn, kom under hökens vingar, bygger kojor tillsammans i skogen, tar hjälp av varandra med olika dilemman.

Vi samtalar i de mindre grupperna om olika typer av dilemman som kan uppstå i vardagen. Vi är då noga med att alla barn kommer till tals och att alla har rätt till sin egen åsikt. Men är även noga med att vi är sakliga och pratar om generella problem och fokuserar att hitta lösningar tillsammans.

 

Hur blev det?

Hjälpfrågor:
Hur blev det gentemot fokusområden/lokala mål/styrkort och den genomförda undervisningen?

 

Vi är nöjda med temat, vi har utfört de vi planerat och gjort både vårdnadshavare och barn engagerade. Att få med vårdnadshavarna var lättare sagt än gjort, vi har fått påminna om att skicka in bilder men även påminna om lappen vi skickade med hem. När väl bilder och lapp var på plats fick vi ett bra resultat. Det var bra bilder som barnen uppskattade och användbar information på papperet. 

Informationen använde vi oss av i samlingen. Vi har samlats i storgrupp och gjort statestik på antal djur i hushållet, färg på huset/lägenhet, antal i familjen. Barnen uppskattade att se hur det såg ut i de andra familjerna och kunde samtala själva och jämföra olikheterna.  

Vi har läst en bok om olika familjer och sedan utfört boksamtal om boken. Vi har noga med att alla barnen fick ha sin egen åsikt och delge i gruppen vad den kände och tyckte. Vi uppmärksammade att det är viktigt att alla deltar efter sin förmåga och att just olikheter är bra. 

Barnen har skapat olika självporträtt, i samband med samlingar där vi samtalat om olikheter och likheter. 

Vi upplever att barngruppen har ett öppet sinne för olikheter och att barnen accepterar varandra för de dem är.  

 


Läroplanskopplingar

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

utveckla normer och förhållningssätt för arbetet och samvaron i barngruppen

visa respekt för individen och medverka till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

uppmärksamma barnen på att människor kan ha olika värderingar som styr deras uppfattningar och handlingar och samtidigt förankra de grundläggandena värdena, och

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback