Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Engelska

·

Årskurs:

8 - 9

English speaking countries - LGBT

Norrsätraskolan, Sandviken · Senast uppdaterad: 28 november 2023

There are many countries in the world where English is spoken as the official language. Even if people in these countries speak the same language, they do not always have the same values and the might not like the same things or people. Exploring rights for people who like what is often considered "different" is something that is very important. Therefore, in this area, we will work with what rights LGBTQ people have in these English-speaking countries.

Det finns många länder i världen där man talar engelska som officiellt språk. Även om personer i dessa länder talar samma språk, så har de inte alltid samma värderingar och de gillar inte alltid samma personer. Att utforska rättigheter för människor som gillar det som ofta anses vara "annorlunda" är något som är mycket viktigt. Därför ska vi, i detta område, jobba med vilka rättigheter HBTQ-personer har i dessa engelsktalande länder.

I denna planering kommer vi att göra följande:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V.  (2 lektioner)

Lektion 1: Vi jobbar med källkritik och ni får möjlighet att jobba med en övning som ska stärka era källkritiska kunskaper. 

Lektion 2: Vi tittar på uppgiften och reder ut vad vi ska göra. Ni börjar söka information om HBTQ-personers (LGBTQ på engelska) rättigheter. Detta göra ni enskillt. Titta i Power Point-presentationen om du vill ha tips på hemsidor som du kan besöka för att ta del av statistik. Var också noga med att tänka kritiskt - vem är det som är avsändaren av den hemsida jag använder mig av och vad har den avsändaren för avsikter?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V.  (2 lektioner)

Lektion 1: Ni fortsätter att söka information och börjar sammanfatta den information ni hittar. Tänk på att er inspelning ska vara ganska kort, så det räcker med att ni tar med de frågor som finns i Power Pointen och skriver svar på dem. Kom ihåg att tänka källkritiskt (vem är avsändaren av hemsidan ni använder er av och vad har avsändaren för avsikter?) och ange källorna dokumentet du skriver. 

Lektion 2: Ni fortsätter att söka information och fortsätter att sammanfatta den information ni hittar. Tänk på att er inspelning ska vara ganska kort, så det räcker med att ni tar med de frågor som finns i Power Pointen och skriver svar på dem. Kom ihåg att tänka källkritiskt (vem är avsändaren av hemsidan ni använder er av och vad har avsändaren för avsikter?) och ange källorna dokumentet du skriver. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu är det dags att börja spela in! Inspelningen av ert arbete sker hemma. Använd datorn eller en mobiltelefon för att spela in er själva när ni presenterar er fakta och era jämförelser. När ni spelar in är det viktigt att ni berättar om faktat ni hittat, inte läser upp faktat. Det är också viktigt att ni spelar in med video så att ni både syns och hörs.

När ni spelat in, lämna in uppgiften här i Unikum (både er inspelning och manus). Uppgiften kommer att plagiatkontrolleras. 

 


Läroplanskopplingar

förståelse av engelska i tal och skrift,

förmåga att formulera sig och kommunicera på engelska i tal och skrift,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och

förståelse av kulturella och sociala förhållanden i olika sammanhang och områden där engelska används.

Levnadsvillkor, traditioner, sociala relationer och kulturella företeelser i olika sammanhang och områden där engelska används, även i jämförelse med egna erfarenheter och kunskaper.

Talad engelska, även med inslag av regional och sociolektal variation, och texter, från olika medier.

Talad engelska och texter som är instruerande, informerande, beskrivande, berättande, diskuterande, argumenterande och kontaktskapande – varje slag för sig eller i olika kombinationer – till exempel samtal, intervjuer, nyheter, reportage och tidningsartiklar.

Sökning och värdering av innehåll i muntliga och skriftliga källor av olika slag, utifrån olika syften.

Samtal, diskussion och skrivande där eleverna berättar, beskriver, instruerar och motiverar sina åsikter.

Strategier för att bidra till och underlätta samtal och skriftlig interaktion, även digital, till exempel genom att ge bekräftelse, ställa följdfrågor, lyssna aktivt, formulera om, förklara, bidra med nya infallsvinklar och avsluta på ett artigt sätt.

Matriser i planeringen
Lärandematris - LGBTQ
Uppgifter
Meeting a friend - LGBT facts and comparisons

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback