Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

9

Teknik åk 9- Läskedryckstema

Engelbrektsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 31 augusti 2023

I det här temat ska eleverna lära sig mer om stora industriella processer (tillverkning av läskedryck och olika processer runt detta), styrning och reglering av dessa, företag och deras strategier och marknadsföring, och konsumentperspektivet. Återvinning och cirkulär ekonomi är viktiga begrepp.

Vad ska vi arbeta med?

Vi kommer att arbeta med ett tema som handlar om tekniken bakom en av våra vanliga livsmedelsprodukter. Den produkten vi ska vi dyka in i är läskedrycken och det finns ett antal kända läskedrycksmärken. Här kommer vi både att studera produkten, design, något om företagen och deras profil och marknadsföring, miljö, betydelse för människa och samhället, materialflöden och återvinning, tillverkningsprocessen och tekniska system i denna där styrning och reglering av processen är centralt. Betydelsen av digitalisering i industrin, hur detta påverkat den storskaliga industrins utveckling och produktionskapacitet. Gällande materialflöden och återvinning är avfallstrappa och cirkulär ekonomi centrala begrepp. 

Temat spänner över 10 veckor (1h/vecka). 

 

Hur ska vi arbeta?

Vi kommer att ha genomgångar, gruppdiskussioner, och enskilt arbete främst med digitala hjälpmedel. Studiematerialet består filmer till vilket faktatexter har tar tagits fram där begreppen som kan kopplas till temat finns. I temat ingår förutom ett begreppsprov också att eleven ska lära sig att göra ett processchema (digitalt) och skriva en resonemangsuppgift där ett förslag till lösning ska utarbetas och analyseras. Uppgifterna genomförs på lektionstid. Läxor blir att se på filmerna som ingår i temat.

 

Vad ska du lära dig?

De mål som du förväntas uppnå är

  •  identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,
  •  identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,
  •   använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer
  •   värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och
  •   analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

 

Begrepp att kunna vid slutet av arbetsområdet:

Kvalitet, Batch, Pall, Process, Processchema, Karbonisering, Styrning, Reglering, Sensor, Återkoppling, Ärvärde och Börvärde, Regulator, Styrsignal, Fiberoptisk kabel, Sakernas Internet, Big Data, Preform, Återvinningsbarhet , Smörjning, Kylning (i aluminiumburkstillverkningen), Lackning (i aluminiummburkstillverkning), Grovsortering , Vakuumsug, Plastsammansättning, Infraröd teknik, Luftstråle (I infraröda tekniken), Nyråvara, Linjär ekonomi, Cirkulär ekonomi, Delningsekonomi, Hållbar design Avfallstrappa, Återvinna, Återanvända, Energiutvinna, Deponera

 

Hur ska du visa vad du lärt dig?

Gruppdiskussioner, begreppsprov, resonemangsuppgift samt ett uppritat processchema i anvisat datorprogram

 


Läroplanskopplingar

Internet och några andra globala tekniska system samt deras fördelar, risker och begränsningar.

Möjligheter, risker och säkerhet vid teknikanvändning i samhället, däribland vid lagring av data.

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter av hållbar utveckling.

Hur tekniken möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.

Hur komponenter och delsystem benämns och samverkar inom tekniska system, till exempel informations- och kommunikationsteknik och transportsystem.

Tekniska lösningar för styrning och reglering med hjälp av elektronik och olika typer av sensorer. Hur tekniska lösningar som utnyttjar elektronik kan programmeras. Begrepp som används i samband med detta.

Bearbetning av råvara till färdig produkt och hantering av avfall i någon industriell process, till exempel vid tillverkning av livsmedel och förpackningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar i det egna arbetet och i teknikutvecklingsarbeten i samhället, till exempel inom arkitektur och kollektivtrafik.

Hur digitala verktyg kan användas i teknikutvecklingsarbete, till exempel för att göra ritningar och simuleringar.

Dokumentation av tekniska lösningar: skisser, ritningar, fysiska och digitala modeller samt rapporter som beskriver teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten.

Matriser i planeringen
Teknik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback