Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Samhällskunskap, Geografi, Historia, Religionskunskap

·

Årskurs:

2

SO - Livet förr och nu

Rävekärrsskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 20 juni 2023

Vi kommer inom detta arbetsområde att få en inblick i hur det var att leva för c:a 100 år sedan och framåt. Vi kommer att se filmer, läsa berättelser, diskutera, skriva och illustrera. Vi kommer också titta på hur det är idag och hur delar av vårt samhälle fungerar nu. Vi ser även hur barn skolväg ser ut i andra delar av världen. Vi kommer att prata om kristendomens roll i vårt samhälle och lära oss några centrala berättelser från Bibeln. Du ska få känna till några högtider, symboler och berättelser från kristendom, islam och judendom. Du kommer att få intervjua en äldre person. Vi kommer att föra samtal om livsfrågor.

Vad ska du kunna?

Du ska veta hur några samhällsfunktioner fungerar såsom, sjukvård, räddningstjänst, återvinningssystem och betalningsfunktioner. Du ska också känna till några yrken.

Du ska känna till kyrkans betydelse genom 1900-talet fram till nu.

Du ska också känna till något om Mölndals historia.

Du ska känna till de geografiska förhållandena för vår stad.

Du ska känna till några högtider, symboler och berättelser från kristendom, islam och judendom.

Du ska reflektera över olika livsfrågor. Du ska känna till något om vad FN står för.

Du ska kunna reflektera över och vara källkritisk kring varifrån informationen kommer.

 


Läroplanskopplingar

kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp och långa historiska linjer,

Skildringar av människors levnadsvillkor förr i tiden, till exempel i barnlitteratur, sånger och filmer. Minnen berättade av människor som lever nu.

Hemortens historia och vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om livet där under olika tider.

Kristendomens roll i skolan och på hemorten förr i tiden.

Centrala samhällsfunktioner, till exempel sjukvård, räddningstjänst och skola.

Eleven visar grundläggande kunskaper om geografiska och historiska förhållanden, samhällsförhållanden och religiösa traditioner. Eleven beskriver likheter och skillnader samt orsaker och konsekvenser i sammanhang som är relevanta för ämnena. Eleven samtalar om människors livsfrågor och levnadsvillkor samt om miljöfrågor och andra samhällsfrågor ur olika perspektiv.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback