Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Internationell politik

Frösåkersskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 1 juni 2023

Detta moment behandlar den internationella politiska scenen. Vi kommer titta närmare på internationella organisationer, (ex EU, FN) och stormakter (ex USA, Kina). Slutligen ska vi också beröra globalisering, fattigdom och samtida konflikter.

Syfte:

Kunskaper om internationell politik är viktigt för att förstå varför vi har stormakter, fattiga länder och konflikter. Det är ett brett område som går in på ämnena geografi och historia. Gedigna kunskaper i internationell politik hjälper oss att analysera och förstå omvärlden. 

Mål för godkänt:

Efter momentet ska du kunna:

  • Redogöra för någon nutida stormakt
  • Vad EU och FN är för något
  • Skilja på demokrati, diktatur, monarki och republik
  • Vad folkrätten är för något
  • Redogöra för någon nutida konflikt

Läroplanskopplingar

Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.

Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Några olika stats- och styrelseskick i världen.

Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.

Europeiskt och nordiskt samarbete, dess bakgrund och innehåll.

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument och kan då i viss utsträckning växla mellan olika perspektiv.

Eleven har grundläggande kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra enkla resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.

Matriser i planeringen
Internationell politik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback