Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

FPP - Idrott och hälsa - Öga/handkoordination år 7

Skapad 2020-06-15 10:13 i Folkungaskolan Linköping
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
Under detta arbetsområde kommer vi på olika sätt att jobba med aktiviteter där du får utveckla din förmåga att samspela kroppens olika delar, i detta fall öga-hand. Vi kommer bland annat fokusera på basket, kidsvolley, innebandy och bordtennis. Vi kommer i det här arbetsområdet även jobba med skadehantering, hur du kan förebygga det på bästa sätt.

Innehåll

 


Vad ska du lära dig?

Under detta arbetsområde kommer vi på olika sätt att jobba med aktiviteter där du får utveckla din förmåga att samspela kroppens olika delar, i detta fall öga-hand. Vi kommer bland annat fokusera på basket, kidsvolley, innebandy och bordtennis.


Vi kommer i det här arbetsområdet även jobba med skadehantering, hur du kan förebygga det på bästa sätt. Varför ska du lära dig det?

Innehållet i detta område är viktigt därför att koordination hjälper dig att få en god fysisk förmåga att kunna röra dig vilket kommer gynna dig genom livet. 

Hur ska du lära dig det?

Vi kommer till största del arbeta med detta praktiskt då du kommer få testa på olika aktiviteter. Vi kommer även ha muntliga genomgångar kring vad som är viktigt att tänka på i framförallt skadeförebyggande syfte.  

Vilket material kommer du använda?

Vi kommer jobba med läroboken, teoretiska genomgångar och praktiska övningar. 

Hur ska området bedömas?

Området kommer bedömas utifrån praktiska övningar där du får visa hur du på olika sätt kan röra dig och delta i de olika aktiviteterna. Du ska exempelvis kunna föra dig med boll i basket och kunna använda olika slag i kidsvolley.

Hur ska återkoppling ges?

Muntligt under lektionstid i formativt syfte. 

Muntligt/skriftligt efter arbetsområdet i summativt syfte. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
  Idh
 • förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  7-9
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.
  Idh  7-9
 • Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.
  Idh  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  E 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  C 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: