Du ska utveckla förmågan att:
* läsa och analysera skönlitteratur samt att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
* formulera dig och kommunicera i tal och skrift,
* argumentera i olika samtalssituationer.
Under arbetsområdet ska du få möjlighet att utveckla din förmåga att:
* läsa litteratur för barn och ungdomar med flyt och god läsförståelse
* kunna sammanfatta och kommentera delar av det du läst
* kunna redogöra för dina tankar och funderingar om huvudpersonerna, händelser och budskap i boken
* kunna beskriva din upplevelse av läsningen både muntligt och skriftligt
* aktivt delta i diskussioner genom att argumentera för dina åsikter och lyssna på andras
Du ska få läsa en bok som vi sedan ska diskutera tillsammans i skolan. De första kapitlen läser vi tillsammans i skolan. Resten av boken läser du hemma. Vi har bokprat varje vecka, då bestämmer vi också hur långt vi ska läsa till nästa gång. Du kommer att få ett antal frågor som ska hjälpa dig att fördjupa dig i texten och fundera närmare på några saker. Du ska skriva dina ”svar” d.v.s. tankar och funderingar runt dessa frågor i Classroom eller för hand inför varje bokprat. Vid den sista träffen diskuterar vi hela boken samtidigt samtidigt som vi fikar. Vid de muntliga bokpraten förväntas du aktivt delta i diskussionerna med synpunkter och åsikter. Du förväntas också lyssna på de andra i gruppen på ett respektfullt sätt.
Både dina skrivna funderingar och din medverkan vid det muntliga bokpratet tas med i bedömningen. Vi bedömer din förmåga att tolka texter och kunna resonera om det du läst och berätta om hur du upplever läsningen. Vi bedömer också din förmåga att delta i diskussionen; hur du argumenterar och motiverar dina åsikter och hur du lyssnar på kamraterna. Vi använder oss av matriserna "Läsa" och" Svenska muntlig framställning"