Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Bokcirkel åk 5

Linghedsskolan, Falun · Senast uppdaterad: 20 september 2023

Att sitta tillsammans och prata om en bok som alla har läst är spännande. Det kommer vi att göra i det här arbetsområdet. Det vi tränar på här är att kunna resonera om handling och budskap i böcker och att ”läsa mellan raderna”. Fika utlovas.

Det här ska du öva på och lära dig:

Läsa litteratur för barn och ungdomar med flyt och god läsförståelse

Kunna sammanfatta och kommentera saker som du har läst

Berätta om dina tankar och funderingar om huvudpersonerna, händelser och budskap i boken

Kunna eskriva hur du har upplevt  läsningen av boken

Delta aktivt i diskussioner

 

Arbetssätt

Du ska få läsa en bok som vi sedan ska diskutera tillsammans i skolan. De första kapitlen läser vi tillsammans i skolan.

Resten av boken läser du hemma. Vi har bokprat varje vecka, då bestämmer vi också hur långt vi ska läsa till nästa gång. Du kommer att få ett antal frågor som ska hjälpa dig att fördjupa dig i texten och fundera närmare på några saker. Du ska skriva dina ”svar” d.v.s. tankar och funderingar runt dessa frågor i Classroom eller för hand inför varje bokprat. Vid den sista träffen diskuterar vi hela boken samtidigt samtidigt som vi fikar. Vid de muntliga bokpraten förväntas du aktivt delta i diskussionerna med synpunkter och åsikter. Du förväntas också lyssna på de andra i gruppen på ett respektfullt sätt.

 


Läroplanskopplingar

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå och tolka ord, begrepp och texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, både det direkt uttalade och sådant som är indirekt uttryckt.

Sammanfattning av texter.

Resonemang om texter med koppling till sammanhang inom och utanför texten samt till den egna läsupplevelsen.

Olika former av samtal. Att lyssna aktivt, ställa frågor, uttrycka tankar och känslor samt resonera och argumentera i olika samtalssituationer och i samband med demokratiska beslutsprocesser.

Skönlitteratur för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och uppbyggnad. Tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalen. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt och visar grundläggande läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med viss säkerhet. Eleven för också enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter.

Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som upprätthåller samtalen relativt väl. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med gott flyt och visar god läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med relativt god säkerhet. Eleven för också utvecklade resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter.

Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som upprätthåller samtalen väl. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt och visar mycket god läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med god säkerhet. Eleven för också välutvecklade resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Pax Nidstången
Syltmackor och oturslivet

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback