Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Projektplanering4b_Projektberättelse, Varglyan

185351 Förskolan Skogslyan, Stockholm Farsta · Senast uppdaterad: 24 juni 2020

Det här är Varglyans projektberättelse

   

Vårt projekt: "processen från frö till planta"

Vi har med barnen planterat olika frön. Krasse, ärtor och solrosor. Vi har en sötpotatis i vatten och en avokado. Båda har börjat växa. Det har tagit tid för dessa två, vi har väntat och inget hände på en jättelång tid. Barnen tittade ofta och lika besvikna varje gång när inget hade hänt. De hade sett att krasse, ärtor och solrosor kom ganska fort.

Vi har följt processen, tittat på rötterna, hur det sakta börja spricka upp i ex. solrosfröna. Vi har mätt hur de har växt solrosorna med tiden och jämfört vilken är längst, kortast. Barnen ställde sig frågan som hur kan de vara olika långa när vi har planterat de samtidigt?

Barnen har lärt sig sa de: att plantor behöver sol och vatten och jord. Några sa också vatten.

Vissa av våra plantor dog för de vart övervattnade. Vi alla, även pedagoger har lärt oss en del. Det vi trodde var växtdelen på ärtorna visade sig vara rötter. Se bild nedan- det är rötter som kommer.

Vi har ritat av både sötpotatisen och solrosen. Barnen fick titta med ett förstoringsglas för att se detaljerna på växterna.(se bilderna ovan) 

 

Vid mellanmålet en dag hittade barnen äppelkärnor med grodd. Så vi planterade de med och här ovan är en på bild en äppelplanta.

När projektet avslutades fick barnen ta hem SIN egna solros. Sedan fick de maila en bild hur deras solros bor hemma hos de. Några hade planterat ut den i en balkonglåda. Någon hade den direkt i jorden vid en spaljé, någon i en ny stor kruka. Vi tittade med hjälp av projektorn på hur deras solrosor har det nu.

 

  

avokado                sötpotatis

Kvar har vi äppelplantorna och avokadon och sötpotatisen som vi fortfarande tittar på och tar hand om. Ärtorna och krassen har vissnat bort nu men innan de gjorde det fick barnen smaka på dessa.

Barnen lärde sig att smaka även de som inte vågade att smaka från början smakade med tiden och tyckte att krassen var stark, men ärtskotten var goda!

Även om projektet är officiellt slut så har vi en del kvar som vi fortsätter att följa.

 

Vi önskar Alla barn och föräldrar en härlig sommar och Tackar för den här spännande och lärorika tiden vi har haft ihop!

                        krasse                               ärtskotten

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback