Skapad 2020-06-18 11:02
i Bäckaskolan F-6 Trelleborgunikum.net
Grundskola
4 – 6
SvenskaSvenska som andraspråk
I Sverige talas och skrivs minst 150 språk. Visste du att några av våra vanligaste ord kommer från våra minoritetsspråk? "Tjej", "hajja" och "jycke" till exempel. Vi har fem minoritetsspråk, finska, meänkieli, jiddisch, romani chib och samiska.
Innehåll
Bedömning:
Du kommer att bedömas löpande under lektionstid samt ett mindre avslutande prov.
Tidsplan / Lektionsplanering:
ht-20
Begreppslista:
språk
modersmål
minoritet
majoritet
dialekt
samiska
finska
romani chib
meänkieli
jiddisch
Kopplingar till läroplanen
Syfte
formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
Sv
anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
Sv
urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
Sv
söka information från olika källor och värdera dessa.
Sv
Centralt innehåll
Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Sv 4-6
Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.
Sv 4-6
Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
Sv 4-6
Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.
Sv 4-6
Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.
Sv 4-6
Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska. Några kännetecknande ord och begrepp i de nordiska språken samt skillnader och likheter mellan dem. Vilka de nationella minoritetsspråken är.
Sv 4-6
Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.
Sv 4-6
Kunskapskrav
Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.
Sv E 6
I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.
Sv E 6
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.
Sv E 6
Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.
Sv E 6
Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skill nader mellan svenskan och närliggande språk.
Sv E 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: