Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

”Eldens Hemlighet” av Henning Mankell

Elmsta skola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 22 juni 2020

Tillsammans ska vi läsa Henning Mankells "Eldens hemlighet" under ca 8 veckor.

1. Inledning:

Tillsammans ska vi läsa Henning Mankells "Eldens hemlighet". Vi kommer att läsa i grupp och enskilt.. Du kommer att få ett arbetshäfte där du ska bearbeta bokens innehåll. Vi kommer även att diskutera muntlig. Vi kommer att titta på film och att läsa fakta från området där boken utspelar sig samt ta reda på information om bokens författare.

2. Övergripande mål:

3. Kursplanemål:

4. Konkretiserade mål:

Vi kommer att läsa Eldens hemlighet tillsammans i klassen.

Vi kommer sedan gemensamt och enskilt bearbeta/analysera textens innehåll.

5. Bedömning:

Arbetet bedöms under hela arbetets gång. Jag kommer att bedöma om du har ett flyt i din läsning, om din sammanfattning av bokens innehåll är i kronologiskt ordning. Jag kommer även bedöma hur du tolkar och för resonemang om bokens budskap samt din beskrivning av upplevelsen med att läsa Eldens hemlighet, muntligt och skriftligt.

6. Undervisning:

Vi kommer att läsa i grupp och enskilt. Titta på film från landet där boken utspelar sig. Svara på frågor. Bearbeta texten enskilt och gemensamt. Ta reda på fakta om författaren Henning Mankell. Göra jämförelse med skolan Sofia går i och den ni själva går i samt olikheter och likheter med Sofias liv och ditt eget.

Du kommer att få skriva ett brev till Sofia efter att vi har avslutat boken. Där du ska få uttrycka dina tankar om händelserna i berättelsen och där du också ska få berätta om dig själv.

Du kommer också att få framställa en bild som passar till innehållet i boken.

7. Tillämpningsuppgift:

Arbetar med uppgifter under tiden vi läser boken. Redovisning muntlig och skriftligt


Läroplanskopplingar

kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Matriser i planeringen
Eldens hemlighet
Uppgifter
Ett brev till Sofia!
Uppdrag 1
Uppdrag 2
Uppdrag 3
Uppdrag 4
Uppdrag 5
Uppdrag 6

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback