Skolbanken Logo
Skolbanken

Naturvetenskap och teknik

Förskolan Atlantis, Naturmontessori Väst AB · Senast uppdaterad: 23 juni 2020

Vi arbetar med vatten för att fördjupa oss i naturvetenskap och teknik.

Syfte

Barnen utvecklar en känsla för vad naturvetenskap och teknik kan innebära och stimulerar sin nyfikenhet samt fördjupar sitt intresse genom att själva få testa på och samtala om naturvetenskap och teknik.

 

Målkriterier

Barnen fördjupar sin kunskap om naturvetenskap och teknik genom att experimentera, samtala, ställa hypoteser och dra slutsatser. Barnen utvecklar också sin nyfikenhet och sin kreativitet genom att använda sig av vatten som redskap i både skapande och lek.

 

Aktiviteter

Vi har temasamlingar där vi gör olika experiment tillsammans med barnen. Vi testar vad som flyter och vad som sjunker och vi gör experimenten russinhissen, pennans alla färger och vackraste oljan. Vi använder också vårat sinne hörseln och gör övningar där vi lyssnar på olika ljud som har med vatten och djur som bor i vatten att göra och vi får prova på att själva skapa starka och svaga ljud med hjälp av instrument. Vi gör egna såpbubblor och vi målar med vattenfärg vid stafflierna ute på gården. Vi har djursamtal om delfiner och valar och barnen får sedan göra varsitt delfin- och valpyssel. Vi går på skattjakt i skogen och letar pinnar, kottar, mossa och stenar som vi sedan har när vi gör ett flodbygge i sandlådan på förskolan. Vi använder också vatten i den fria leken ute på gården där vi t.ex. målar med vatten och penslar, gör sandkakor och leker med båtbana.


Läroplanskopplingar

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback