Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Psykologi 1- Ht 20

Skapad 2020-08-12 11:08 i Kungshögaskolan Mjölby
Gymnasieskola Psykologi
Psykologi är läran om hur människor tänker, känner, handlar och beter sig. Redan 400 år f.Kr intresserade man sig för, och hittade orsaker till människors olikheter. Det finns inte bara ett sätt att förklara detta på, utan det kan ses ur olika perspektiv/förklaringsmodeller. De olika perspektiven/förklaringsmodellerna är; Psykoanalys, behavioristiskt, kognitiv och biologisk. Utöver det kommer kursen att beröra hur vi människor påverkar och påverkas av andra, det området kallas socialpsykologi.

Innehåll

 

 

 

Vad 

Varför 

Hur 

Examination 

Psykoanalys och behavioristiskt perspektiv 

“Psykologins historiska framväxt. I samband med det behandlas psykoanalysens och behaviorismens tidiga förklaringar av mänskliga beteenden, känslor och tankar.”

V. 34-39

Genomgångar

Film 

Diskussioner 

Övningsuppgifter 

Prov

Kognitiv psykologi 

“Kognitionspsykologi och dess tillämpningar: hur människan uppfattar och förstår sin omvärld och sig själv. I samband med det behandlas hur hjärnan tar emot och bearbetar information.”

v. 40-43

Genomgångar 

Tester

Övningar

Inlämningsuppgift 

Biologisk psykologi

“Biologisk psykologi och dess tillämpningar: hur människan förstås utifrån fysiska förklaringar av tänkande, känslor och beteende.”

v. 45-47

Genomgång 

Övningar 

Socialpsykologi 

“Socialpsykologi och dess tillämpningar: hur människan påverkas och formas tillsammans med andra utifrån de grupper och organisationer hon eller han tillhör.”

v.47-52

Välj mellan muntligt och skriftligt. 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: