Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

7

Kemi åk 7 Kemins grunder

Arenaskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 14 augusti 2020

Vi kommer i det här första arbetsområdet att bekanta oss med ämnet kemi. Det betyder att du kommer att få lära dig om grundämnen, ämnens uppbyggnad och olika egenskaper. Du kommer även få lära dig hur man gör vetenskapliga undersökningar och arbetar på ett säkert sätt i kemisalen. Det här och lite till kommer vi att arbeta med mellan veckorna 34-39.

I detta arbetsområde kommer vi att arbeta med innehållet i kapitel 1 i boken Kemi Direkt. Det betyder att vi kommer att gå igenom följande:

  • Säkerhet i kemisalen
  • Kemihistoria
  • Det naturvetenskapliga arbetssättet
  • Materiens uppbyggnad
  • Olika ämnens egenskaper
  • Rena ämnen och blandningar
  • Kemiska reaktioner
  • Brandtriangeln

För mer info, se checklista och lektionsplanering i Classroom. 

Arbetssätt

Vi kommer att arbeta individuellt, parvis och i grupp med olika uppgifter. Vi kommer att läsa i ämnesboken, laborera och skriva laborationsrapporter. 

Tid 

Vecka 34-39

Bedömning

  • Korta avstämningar för bedömning
  • Laborationsrapporter

Utvärdering

Återkoppling av avstämningar och laborationsrapporter.
Avstämningar enligt planering i Classroom.
Aktivt deltagande under lektionerna.


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Kemiska föreningar och hur atomer sätts samman till molekyl och jonföreningar genom kemiska reaktioner.

Vanliga kemikalier i hemmet och i samhället, till exempel rengöringsprodukter, kosmetika, färger och bränslen samt hur de påverkar hälsan och miljön.

Hur man hanterar kemikalier och brandfarliga ämnen på ett säkert sätt.

Historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för världsbild, teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Separations-och analys metoder, till exempel destillation och identifikation av ämnen.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till kemiska modeller och teorier.

Eleven för enkla resonemang kring resultatens rimlighet och bidrar till att ge förslag på hur undersökningarna kan förbättras.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då utvecklade slutsatser med relativt god koppling till kemiska modeller och teorier.

Eleven för utvecklade resonemang kring resultatens rimlighet och ger förslag på hur undersökningarna kan förbättras.

Dessutom gör eleven utvecklade dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven har goda kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av kemins begrepp, modeller och teorier.

Eleven har mycket goda kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av kemins begrepp, modeller och teorier.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback