Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

3

Datorns beståndsdelar

Årstaskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 13 augusti 2020

Inom detta område i teknikämnet tar vi oss en titt på datorns olika delar och vad som får en dator att fungera.

Datorns delar

För dig som är oerfaren när det gäller datorer och hårdvara är det lätt att känna att det snabbt blir som en djungel av olika konstiga begrepp och facktermer. Många har dessutom begränsad koll på vad som egentligen ligger dolt under datorns hölje, och vilka delar som står för vilka funktioner.
Detta försöker jag råda bot på, genom att här presentera de vanliga komponenterna. Utmaningen för min del är att hålla informationen uppdaterad, då tekniken hela tiden går framåt med stormsteg. Detta till trots är den grundläggande informationen mer eller mindre “tidlös” – processorernas syfte och funktionalitet har ju t.ex. ändrats rätt lite genom årens lopp, även om prestandan och tekniken utvecklats avsevärt.

Processorn – dators hjärna

Hårddisken – datorns minne

Grafikkortet – gör så att du kan se

Moderkortet

Arbets-/internminnet


Läroplanskopplingar

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

Undersökande av hur några vardagliga föremål är uppbyggda och fungerar samt hur de är utformade och ge förslag på hur de kan förbättras.

Vad datorer används till och några av datorns grundläggande delar för inmatning, utmatning och lagring av information, till exempel tangenter, skärm och hårddisk. Några vanliga föremål som styrs av datorer.

Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla tekniska lösningar i vardagen och några ingående delar som samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Dessutom kan eleven på ett enkelt sätt beskriva och ge exempel på några hållfasta och stabila konstruktioner i vardagen, deras uppbyggnad och de material som används.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback