Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

4 - 6

Universum

Rödabergsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 18 augusti 2020

Den här planeringen handlar om universum. Vi ska lära oss om stjärnorna, världsbilder, solsystemet och mycket mer!

Universum

6a

HT 2020

 

Lektionsinnehåll: 

  • Det här tar 4-5 veckor att komplettera. 

  • Vi jobbar med:

    • Koll på NO 6 grundboken

    • Koll på NO 6 arbetsboken

  • Vi ska se på lärfilmer på SLI.

  • Vi ska titta på dokumentären Apollo 11 med svenska undertexter.

  • Tims farfar jobbar mycket med astronomi i Kanada och vi får se om han kan “Skype” med klassen under ämnet. 

  • Vi jobbar mestadels individuellt, men självklart kan vi hjälper varandra och jobbar tillsammans.

 

Mål 

-Förstå skillnaden mellan astronomi och astrologi

-Förstå vad en geocentrisk världsbild är

-Vet hur lång tid det tar för jorden att kretsa ett varv runt solen

-Vad heter planeterna i vårt solsystem?

-Vad skillnaden är på en meteor och en meteorit

-Vet vilken galaxi du bor i

-Förstå varför vi har årstider

-Förstå vad ett ljusår är

-Förstå de första människorna på månen

 

Begrepp:

-asteroid, astronaut, Big Bang, dygn, galax, jordaxel, Jupiter, komet, kosmonaut, ljusår, Mars, Merkurius, meteor, meteorit, midnattssol, månad, måne, nebulosa, Neptunus, röd jätte, satellit, Saturnus, skottår, sol, solsystem, solur, stjärna, supernova, svart hål, universum, Uranus, vakuum, Venus, Vintergatan, vit dvärg, världsbild, år, årstid

 

Bedömningsunderlag: 

  • Bidrag/aktivitet under lektionerna, 

  • Kvalitén på skriftliga uppgifter i arbetsboken

  • Planet faktablad

  • Prov i slutet av ämnet 

 

 

Lektionsplanering


Läroplanskopplingar

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.

Människan i rymden och användningen av satelliter.

Tidmätning på olika sätt, från solur till atomur.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

Dessutom beskriver eleven och ger exempel på himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för enkla resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven har goda kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av fysikens begrepp.

Dessutom förklarar eleven och visar på samband kring himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för utvecklade resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven har mycket goda kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av fysikens begrepp.

Dessutom förklarar eleven och visar på mönster i himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för välutvecklade resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.

Matriser i planeringen
Kopia av Fysik- Universum
Uppgifter
Läxor: Månkalender
Läxor: Planet faktablad
Universum Prov

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback