Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Alla årskurser

Arabiska modersmål årskurs 9 Skäggetorpsskolan

Skäggetorpsskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 11 november 2020

Vi är superglada att bjuda in er till 9an's modersmålsundervisning! Vi kommer arbeta i två-lärarsystem och det kommer ge oss chansen att kunna hjälpa er att utvecklas både individuellt och i grupp! Vi kommer att ha ett kontinuerligt samarbete med era Sva- lärare och även lärarna i de samhällsorienterande ämnena i ett övergripande samarbete. Vi kommer att starta med Studieteknik i 3 veckor parallellt med Sva-ämnet och vi kommer att hinna testa alla era förmågor i både läsa, tala och skriva! Vi ser framemot två fantastiska och spännande terminer på Skägget! Med vänliga hälsningar, Ousama

 

Syfte

Syftet med undervisningen för ämnet modersmål i den nya kursplanen (Skolverket 2011:87) är att elevernas kunskaper i och om sitt modersmål ska utvecklas. Undervisningen ska bidra till att eleverna erövrar kunskaper om modersmålets uppbyggnad och blir medvetna om modersmålets betydelse för lärandet i olika skolämnen. Elevernas ska få möjligheter att utveckla sina kunskaper om kultur och samhällen där modersmålet talas. Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar till att utveckla sina kulturella identiteter och göra dem flerspråkiga. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar ett jämförande förhållningssätt till kulturer och språk för att höja sina chanser att lyckas i den svenska skolan.

Mål

Målet är att barnen på ett bra sätt ska tillgodogöra sig arbetet i skolan och samtidigt utveckla sin tvåspråkiga identitet och kompetens. Genom modersmålsundervisning ska elevernas personliga utveckling främjas och deras självkänsla stärkas. Även forskning betonar att elever som har ett starkt modersmål har högre chanser att lyckas och lära sig nya språk!(Skolverket, tema modersmål 2011).

 

Betydelse

Modersmålet har en enorm betydelse för kunskapsinhämtande i skolan för många barn och utgör ett stöd för utveckling av en trygg etnisk identitet. I rapporten presenteras internationell språkforskning, bland annat två världsledande amerikanska språkforskare Collier och Thomas(1997), vars forskning visar att ett starkt modersmål och ett starkt majoritetsspråk är grundförutsättningar för att eleverna ska lyckas i sina studier. Det stärker självkänsla och ger större lust att lära.

 

                                                   Centralt innehåll

 

Läsa och skriva

  • Lässtrategier för att förstå och tolka skönlitterära texter. Att utläsa texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.
  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.
  • Modersmålets grundläggande struktur i jämförelse med svenskan. Ordbildning och meningsbyggnad på modersmålet i jämförelse med svenskan.
  • Ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse.

Tala, lyssna och samtala

  • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition efter syfte och mottagare.
  •   Uttal, betoning och satsmelodi i jämförelse med svenskan samt olika talade variationer av modersmålet.

Berättande texter och sakprosatexter

  • Skönlitteratur för ungdomar och vuxna, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Skönlitteratur som belyser människors villkor, identitets- och livsfrågor.
  • Språkliga drag, ord och begrepp i skönlitteratur för ungdomar och vuxna.
  • Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar och arbetsbeskrivningar. Texternas innehåll, typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.
  • Texter som kombinerar ord, bild och ljud och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Språkbruk

  • Översättning av och jämförelser mellan texter på modersmålet och på svenska.
  • Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. Bildspråk och idiomatiska uttryck.
  • Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Kultur och samhälle

  • Aktuella samhällsfrågor i områden där modersmålet talas, i jämförelse med liknande frågor i Sverige.
  • Kulturella uttrycksformer från områden där modersmålet talas, till exempel bildkonst, musik och arkitektur.

 

 

 

 

Planering HT2020 Modersmål Arabiska

V 36 Studieteknik

V 36 Studieteknik

V37 Studieteknik

V 38 Dikter

V 39 Dikter

V 40 Läsförståelse

V41 Läsförståelse

V 42 Berättarstruktur/Skrivregler

V 43 Berättarstruktur/Skrivregler

V 44 Höstlov

V 45 Samhällskillnader

V 47 Samhällskillnader

V 48 Samhällskillnader

V 49 Muntligt framträdande

V 50 Muntligt framträdande

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Förnivåer Modersmål
Uppgifter
الأخ المنقد Läsförståelse Examination
Studieteknik

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback