Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Evolution och organismers anpassning

Skapad 2020-08-13 14:13 i Nya Elementar Stockholm Grundskolor
Grundskola 4 – 6 Biologi
Har du fått höra att du är full av liv? Bra, för det är du. Men vad skiljer dig från stolen du sitter på? Varför är inte stolen full av liv? I det här arbetsområdet får du veta vad som skiljer det som lever från det som inte lever. Många arter av växter och djur har kommit och gått under de 4 miljarder år som liv har funnits på jorden. En storartad utveckling har pågått sedan livet började på jorden. Det har till och med funnits olika människoarter! Och utvecklingen pågår fortfarande! Häng med så får du lära dig.

Innehåll

 

Syfte och upplägg

Syftet med det här arbetsområdet är att eleverna ska förstå den vetenskapliga definitionen av liv. Eleverna kommer att träna på att skilja levande och icke levande saker i sin vardag. Eleverna får genom en tidsresa lära sig hur livet på jorden har utvecklats från en cell och att det tar tid. Genom att fundera över framtiden får eleverna också förståelse för att utvecklingen pågår ständigt.Syftet med arbetsområdet är även att eleverna ska lära sig om hur olika arter av djur och växter har uppstått och hur de grupperas. Eleverna får bekanta sig med begrepp som naturligt urvalevolution och mutation samt olika människoarter. Samtidigt får eleverna möta två kända biologers arbete och fundera på varför deras arbete är viktigt för oss i dag.Arbetsområdet börjar i människans utveckling med att eleverna får reflektera över fördelarna med att gå på två ben. Därefter får eleverna upptäcka hur livet formas med omgivningen och hur naturligt urval har skapat de arter som finns i dag. Klassen arbetar sedan i två spår utifrån hur växter respektive djur grupperas med hjälp av Linnés och Darwins arbete.


När arbetsområdet är färdigt ska eleven kunna

 

 • Ha kunskaper om biologiska sammanhang och visa det med användning av biologins begrepp. 

 • Berätta om livets utveckling och ge exempel på organismers anpassning. 

 • Genomföra fältstudier och undersökningar. Formulera frågeställningar och planeringar. 

 • Berätta om livets utveckling och ge exempel på organismers anpassning. 

 • Berätta om naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse. 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.
  Bi  4-6
 • Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
  Bi  4-6
 • Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.
  Bi  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: