Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rutinsituation Stubben 2020

Skapad 2020-08-14 09:10 i Förskolan Granen Östhammar
Förskola
Vi gör oss medvetna om hur vi ska arbeta med rutinsituationerna på Stubben.

Innehåll

Bakgrund och Syfte:

På förskolan förekommer dagligen ett antal situationer/aktiviteter som vi kallar för ”rutinsituationer”. För att pedagogerna ska ha en samsyn kring bemötandet och barnens lärande i de olika situationerna har vi valt att göra en pedagogisk planering.

 

Mål:

Främja barnens lärande i alla situationer.

Avdelningens pedagoger ska ha en samsyn hur vi bemöter barnen och utmanar dem i deras lärande.

Aktivitet och Metod: 

Rutinsituationer under en dag på förskolan:

Lämning/hämtning: pedagog möter upp vid dörren, samtalar med barn och föräldrar och stämmer av hur de mår och hur morgonen varit och utgår från det i sitt samtal med barnen. När barnen ska gå hem för dagen samtalar vi med föräldrarna om hur dagen varit, vad vi gjort och upplevt så föräldrarna har möjlighet att ställa frågor till barnen och stödja dem i sitt berättande.

Leken: vi är närvarande under leken. Antingen genom att vi deltar och stöttar, eller att vi lyssnar och observerar. Vi ser mycket lärande i leken och uppmuntrar barnens fantasi. 

På/avklädning: vi vill ge barnen tid att klä på sig själva. Vi uppmuntrar barnen att titta ut på vädret och fundera själva vilka kläder som behövs. Vi samtalar och benämner medvetet under på- och avklädning vad som ska göras och i vilken ordning, i hallen sitter även ett bildschema som underlättar för barnen.Vi uppmuntrar också barnen till att hjälpa varandra. 

 

Hygien: regelbundet går vi på toaletten. Varje toalett har ett bildschema som visar turordningen och där barnen får lära sig att spola och att tvätta händerna efteråt. Vid blöjbyten samtalar vi med barnet om vad vi ska göra. Handtvätt efter varje utevistelse och före och efter måltid. Vi pratar regelbundet med barnen om varför man ska tvätta händerna samt nysa och hosta i armvecket. 

 

Måltider: vi delar upp barnen i mindre grupper för att få en lugn stund. Vi börjar alltid måltiden med olika matramsor, vi låter ofta barnen välja vilken ramsa vi ska ha, och det finns bilder på väggen med text så att alla pedagoger kommer ihåg texten och så att barnen genom att kolla på bilderna kan komma ihåg vilka ramsor som finns. Vi samtalar mycket vid måltiderna. Återkopplar till saker vi gjort under dagen, lyfter tankar och funderingar, utmanar barnens tankar. på grund av smittorisk låter vi inte barnen servera sig själva, bre smörgåsar etc. dock uppmuntrar vi dem fortfarande att testa dela sin mat på egen hand i mån av förmåga. Vi är goda förebilder vid matbordet, smakar själva på maten och talar positivt om den. Vi uppmuntrar barnen att smaka på maten, man vet aldrig vad man tycker om förrän man har smakat. Barnen har bestämda platser vid lunch bordet.

Utevistelse: vi leker ute varje dag. Vi blandar lek på gården med utflykter. Vi vuxna är nära barnen och kan på så sätt få kunskap om vad barnen leker och kan medvetet utmana dem i leken. Vi är tillåtande och lyssnar på barnens önskemål och förbereder dem inför t ex utflykter eller vad som ska hända under den aktuella dagen.

Samling: vi har samling dom dagarna vi inte har grupper. Vi sjunger, har rim och  ramsor och pratar om saker som hänt/händer. Vi uppmärksammar barnen när dom fyller år.

Vila: vi vilar varje dag efter lunch. Dom mindre barnen ligger på madrass och vilar/sover till lugn musik. Under sovvilan är vi lyhörda för hur barnen vill ha det.  Efter en stund går vi upp med barnen som inte sover och erbjuder då stillsamma aktiviteter som läsning, pussel, pärlplattor och dylikt. De större barnen har läsvila i mindre grupper.        

Grupper: vi har ålders indelade grupper för alla barn. Kotten och Stubben samarbetar i dom olika grupperna          


När? Var? Hur? Varför? 
                                                                                                                                                                                                       

Vi har valt att jobba utifrån ett årshjul för att säkerställa att barnen får ta del av hela läroplanen under ett år. Dessa olika fokusområden (socialt/emotionellt, språk, matematik och miljö/naturkunskap/teknik) finns med oss över hela dagen och så även i våra rutinsituationer. 

 

Dokumentation

Vi har valt att dokumentera när vi upptäcker utveckling under rutinsituationer. Vi kommer att dokumentera genom observationer, samtal med barnen, barnens alster och foto.  

            

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
    Lpfö 18
  • erbjuds en god omsorg med balans mellan aktivitet och vila,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: