Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

4 - 6

Stormaktstiden - 1611 till 1718

Tullbroskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 14 augusti 2020

Hej Tu08B och välkomna till ett spännande läsår i SO! Så här kommer höstterminens första läsavsnitt att se ut: Från vecka 34 till och med vecka 43 kommer vi att arbeta med historia och "Stormaktstiden/ Det svenska Östersjöriket". Vi kommer att inleda med att titta närmare på hur Gustav II Adolf inledde arbetet med att göra Sverige till en stormakt i början på 1600-talet, bland annat genom att föra krig mot grannländerna runt Östersjön. Just "krig" var något som de svenska kungarna under stormaktstiden var mycket intresserade av. Det innebar något ärofyllt och nästan gudomligt att föra krig mot andra länder i syfte att skaffa sig makt, pengar och kontroll men det fanns också en baksida. Vi ska följa de svenska regenterna (kungarna och drottningarna) under stormaktstiden men också vanliga människor (bönder, knektar) under drygt 100 år av lidande, sjukdomar och sorg, för det var en hemsk tid för de flesta när de svenska soldaterna drog ut i krig. Titta in i Google Classroom för en detaljerad arbetsplanering, dag för dag - vecka för vecka. //Fredrik

Hej Tu08B och välkomna till ett spännande läsår i SO! Så här kommer höstterminens första läsavsnitt att se ut: 

Från vecka 34 till och med vecka 43 kommer vi att arbeta med historia och "Stormaktstiden/ Det svenska Östersjöriket". Vi kommer att inleda med att titta närmare på hur Gustav II Adolf inledde arbetet med att göra Sverige till en stormakt i början på 1600-talet, bland annat genom att föra krig mot grannländerna runt Östersjön. Just "krig" var något som de svenska kungarna under stormaktstiden var mycket intresserade av. Det innebar något ärofyllt och nästan gudomligt att föra krig mot andra länder i syfte att skaffa sig makt, pengar och kontroll men det fanns också en baksida. Vi ska följa de svenska regenterna (kungarna och drottningarna) under stormaktstiden men också vanliga människor (bönder, knektar) under drygt 100 år av lidande, sjukdomar och sorg, för det var en hemsk tid för de flesta när de svenska soldaterna drog ut i krig.

Titta in i Google Classroom för en detaljerad arbetsplanering, dag för dag - vecka för vecka.

 

//Fredrik

 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

Nordens och Östersjöområdets deltagande i ett globalt utbyte, till exempel av handelsvaror, språk och kultur.

Den svenska statens framväxt och organisation.

Det svenska Östersjöriket. Orsakerna till dess uppkomst och konsekvenser för olika människor och grupper runt Östersjön. Migration till och från samt inom det svenska riket.

Hur historiska personer och händelser, till exempel drottning Kristina, Karl XII och häxprocesserna, har framställts på olika sätt genom olika tolkningar och under skilda tider.

Tidsbegreppen vikingatiden, medeltiden, stormaktstiden och frihetstiden samt olika syn på deras betydelser.

Matriser i planeringen
Sammanfattad matris över Kunskapskrav i Historia år 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback