2.6 UPPFÖLJNING, UTVÄRDERING OCH UTVECKLING
Syftet med utvärdering är att få kunskap om hur förskolans kvalitet, dvs. verksamhetens organisation, innehåll och genomförande kan utvecklas så att varje barn ges bästa möjliga förutsättningar för utveckling och lärande. Det handlar ytterst om att utveckla bättre arbetsprocesser, kunna bedöma om arbetet sker i enlighet med målen och undersöka vilka åtgärder som behöver vidtas för att förbättra förutsättningarna för barn att leka, lära, utvecklas, känna sig trygga och ha roligt i förskolan. Det är analyserna av utvärderingens resultat som pekar ut väsentliga utvecklingsområden. All form av utvärdering ska utgå från ett tydligt barnperspektiv. Barn och föräldrar ska vara delaktiga i utvärdering och deras röster ska lyftas fram.
BESKRIVNING
Beskriv utbildningen med hjälp av den dokumentation som ni har att tillgå (t.ex. utvärderingar, enkäter, projektarbeten, utvecklingssamtal, lärloggar, reflektioner och analyser) som underlag.
Stödfrågor till beskriv:
ANALYS
Analysera det ni får syn på i era underlag i relation till förskolans uppdrag. Problematisera och granska era underlag kritiskt för att göra det möjligt att utveckla och förbättra utbildningen på bästa sätt.
Stödfrågor till analys:
SLUTSATS
Avsluta med att göra en slutsats över vad er avdelning/hemvist behöver arbeta med för att förbättra förutsättningarna för barnen att lära, känna sig trygga och ha roligt i förskolan.