Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4

Tyst läsning- bänkbok

Resarö skola, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 21 augusti 2020

Studier visar att läsning är oerhört viktigt för barn och ungdomar. Det är ett sätt att utöka sitt ordförråd och förbättra läsförståelsen, samtidigt som man får ta del av ny kunskap och nya idéer. Som en följd blir man skicklig på att använda språket, så att man kan kommunicera med andra på ett tydligt och övertygande sätt. En bok kan erbjuda glädje, spänning och kunskap- allt i ett. Att få försvinna in i en bok ger oss möjlighet att få utlopp för vår nyfikenhet och är ett tillfälle för oss att få koncentrera oss. Böcker ger oss möjlighet att läsa om människor, platser och händelser som vi annars kanske inte skulle komma i kontakt med. Vi slår ett slag för bänkboken!

Innehåll

Tyst läsning kommer att ske löpande under hela årskurs 4. Du kommer själv att få välja en bok ur skolbiblioteket eller om du har en bok hemma, som du vill läsa. Du kommer att få läsa tyst en stund flera gånger i veckan. När du har läst en bok så skriver du en bokrecension, som vi spar i en pärm i klassrummet.

Du kommer att få möjlighet att ge och få boktips tillsammans med dina klasskompisar, både muntligt och skriftligt. När årskursen kommit upp i lästa 10 000 sidor är det dags för boktårtskalas!

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback