Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Sensommarprat, v. 35-38, år 9, Svenska

Nya Elementar, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 6 oktober 2020

“Sommar i P1” är ett av de populäraste programmen i Sveriges Radio. Idén till programmet kom från komikern och författaren Tage Danielsson (1928-1985). Första programmet sändes 1959. I programmet får man i varje avsnitt lyssna på en känd eller okänd person som berättar om sitt liv, sina upplevelser och spelar sin favoritmusik. De “riktiga” programmen är ungefär 90 minuter långa. I vår version kommer vi sikta på att programmen ska vara mellan fem och femton minuter.

Varför ska vi läsa det här?

Under momentet ska du öva på att använda rösten, stilfigurer och gestaltningar genom att skriva ett talmanus och spela in ett podradioavsnitt. Du ska utsmycka språket och använda din röst för att förmedla både känslor och bilder utan att lyssnaren ser dig

 

Det här ska du få lära dig:

  • Hur du analyserar ett sommarprat för att se hur andra bygger upp ett prat.
  • Hur du bygger upp och skapar spänning i ditt eget prat.
  • Hur du använder rösten för att förmedla känsla och skapa intresse.
  • Kommatering

 

Så här kommer vi att arbeta:

Vi kommer analysera och diskutera sommarprat tillsammans i klassen. Du skriver därefter ditt eget talmanus som du spelar in i Garageband på din Ipad och sedan delar via airdrop med din lärare. Avslutningsvis ska du skriva en analys av ditt eget sommarprat.

 

Arbetsgång:

  • Introduktion av uppgiften. Vad är ett sommarprat? Vi lyssnar och analyserat ett sommarprat.

  • Lyssna på inledningar. Skriv inledning. Läs för responsgrupp.

  • Skriv huvudtexten. Läs för responsgrupp.

  • Lyssna på avslut. Skriv din avslutning. Läs för responsgrupp.

  • Spela in ditt sommarprat.

  • Skriv analys av ditt sensommarprat.

 

 

Länktips:

https://sverigesradio.se/sommarvinterip1

 

 

Så här kommer dina kunskaper att bedömas:

Du lämnar in det inspelade sommarpratet, dess talmanus och analysen av sommarpratet. Samtliga delar av inlämningen bedöms, inklusive delaktighet i diskussioner under lektionstid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Svenska år7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback