Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pennfack dekorerad med tygtryck

Skapad 2020-08-17 10:02 i Björngårdsskolan Stockholm Grundskolor
Du ska få sy ett pennfack att ha i skolan för att få lite ordning på dina pennor och suddgummin. Materialet vi använder är gamla jeans och du ska själv få tillverka en trästämpel att trycka på tyget med så att det blir mer personligt.
Grundskola 5 Slöjd
I textilslöjden syr vi ett pennfack med eget tryck och i träslöjden tillverkar du stämpeln.

Innehåll

Du ska få sy ett pennfack att ha i skolan för att få lite ordning på dina pennor och suddgummin. Materialet vi använder är gamla jeans och du ska även fodra pennfacket. Du ska själv få tillverka en trästämpel att trycka på tyget med så att det blir mer personligt. Du ska använda skärande verktyg när du tillverkar stämpeln.För att kunna stänga facket syr vi fast kardborreband.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
  Sl
 • tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.
  Sl
 • Centralt innehåll
 • Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.
  Sl  4-6
 • Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.
  Sl  4-6
 • Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.
  Sl  4-6
 • Hantverk och slöjdtraditioner från olika kulturer som inspirationskällor och förebilder för egna idéer och skapande.
  Sl  4-6
 • Hur symboler och färger används inom barn- och ungdomskulturer och vad de signalerar.
  Sl  4-6

Matriser

Sl
Pennfack dekorerad med tygtryck

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Formge och framställa ditt slöjdföremål
Du kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Du kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Du kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Omdöme och tolkning
Du kan ge ett enkelt omdöme om din arbetsinsats och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet. Du tolkar ditt slöjdföremåls uttryck och för enkla resonemang om symboler, färg, form och material.
Du kan ge utvecklade omdömen om din arbetsinsats och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet.Dessutom tolkar du ditt slöjdföremåls uttryck och för då utvecklade resonemang om symboler, färg, form och material.
Du kan ge välutvecklade omdömen om din arbetsinsats och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet. Dessutom tolkar du ditt slöjdföremåls uttryck och för då välutvecklade resonemang om symboler, färg, form och material.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: