Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

5

Den oändliga historien

Bjäre skola, Båstad · Senast uppdaterad: 17 augusti 2020

”Jag undrar”, sade han för sig själv, ”vad som egentligen försiggår i en bok innan man öppnar den. Så klart det bara är bokstäver som finns där, tryckta på papperet, men ändå… något måste det ju vara, för så snart man öppnar boken har man ju en hel historia där.” 11-årige Bastian stjäl en bok från ett antikvariat. Men sedan blir han rädd att polisen är efter honom och han vågar inte ens fara hem och berätta det för sin pappa. Därför gömmer han sig på skolans vind dit nästan aldrig någon brukar gå. Han börjar läsa på boken som heter ''Den oändlige historien''. Och ju mer han läser, desto verkligare blir bokens händelser för honom. Till slut dras han in i boken och blir själv ett med dess handling... Vi kommer tillsammans att lyssna på Den oändliga historien för att sedan diskutera det vi lyssnat på i olika grupper. Vi avslutar området genom att se filmen och jämföra den mot det vi hört.

UNDERVISNING

De förmågor som bedöms kommer att undervisas och tränas in på följande sätt:

  • Du kommer att få lyssna på radioteaterns Den oändliga historien
  • Du kommer att få samtala kring "Den oändliga historiens" innehåll i grupp
  • Du kommer att svara på frågor runt det du lyssnat på
  • Du kommer att få illustrera bilder till det du lyssnar på.

BEDÖMNING

Jag kommer att bedöma din förmåga att:

  • Samtala om Den oändliga historien innehåll genom att ställa frågor och framföra egna åsikter.

REDOVISNING

Du redovisar dina kunskaper genom att:

  •  Du presenterar dina kunskaper och förmågor genom skriftlig inlämningsuppgift samt i samtal/diskussioner.

 

 


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback