Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Det är coolt att vara snäll

Skapad 2020-08-17 13:43 i Forssaklackskolan Borlänge
Grundskola 8 – 9 Svenska
Det är coolt att vara snäll! Det vet väl alla, eller hur? Vem vill inte vara snäll och vem vill inte bli snällt behandlad? Vi kommer att jobba med det ämnet några veckor framöver.

Innehåll

 

I läroplanen står det att "Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse". Samt att vi ska ha " Omsorg om den enskildes välbefinnande." Därför kommer vi att jobba med temat "Det är coolt att vara snäll."

Vi kommer att jobba så här:

* Vi har diskussioner kring ämnet "att vara snäll".

* Vi kommer att se kortare filmer som tar upp ämnet.

* Vi kommer att lära oss att skriva gestaltande texter (gestaltning=du skriver t.ex inte "hon är kär" utan du försöker förklara hur det känns utan att använda ordet kär, t.ex "hennes hjärta bultade och det pirrade i magen när han gick förbi, hon kunde knappt koncentrera sig och leendet i hennes ansikte tog aldrig slut"

* Vi kommer att jobba med olika slags gestaltning genom att göra lite olika kortare uppgifter.

* Vi kommer att avsluta arbetsområdet med att skriva en lite längre text som har rubriken "Det är coolt att vara snäll" där vi också arbetar med kamratrespons och feedback från läraren. 

 

 

Uppgifter

 • Det är coolt att vara snäll

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  7-9
 • Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
  Sv  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: