Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

8

Sammansättning och täljning ÅK 8

Enskede skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 21 januari 2021

Vi kommer att arbeta med sinkning som är en gammal sammansättningsmetod. Denna metod ska ingå som en del i ditt arbete. Du kan planera utformningen av det som du vill göra tex en ask, bricka, hylla eller något annat. I uppgiften ingår att du täljer någon detalj.

Det här kommer vi att arbeta med

Del ett:

https://www.youtube.com/watch?v=CirLKF4Ywgw

Del två:

https://www.youtube.com/watch?v=yZ_QehfAvOY

 

Du kommer att få lära dig vad en sinkning är. Du kommer att först få prova att göra ett sinkat hörn. Sedan ska du planera ett eget slöjdprojekt där tekniken, sinkning och täljning ska ingå i din färdiga produkt.

I ditt färdiga projekt ska det finnas ett annat material som inte är trä. Du väljer själv vilket material och hur det ska kombineras med de andra materialen.

Du kommer att göra en skiss av din produkt och skapa en komplett ritning av ditt projekt, ritad från tre olika vyer. Du ska ta ansvar för din planering,  skisser och ritningar under hela arbetets gång fram till redovisning.

Du kommer att dokumentera ditt projekt med bild under arbetets gång och sedan göra en utvärdering samt redovisning när din produkt är klar.

Målen med arbetet

  • Öva upp din säkerhet och förmåga att driva ett eget större projekt.
  • Kunna planera och rita det du ska göra.
  • Träna på att kombinera material.
  • Utvärdera och reflektera under arbetes gång och när produkten är helt klar.
  • Dokumentera med bild under arbetets gång.
  • Ta ansvar för din egen planering, skisser och ritningar.

Bedömning

 2. Använda redskap
- Hur säker och skicklig du är på att använda redskapen och maskinerna och vet vilket redskap eller maskin du ska använda och hur du ska använda dem. 

3. Tillvägagångssätt
- Hur utförligt du berättar varför du gör som du gör och att du använder materialet på ett sparsamt sätt.

5. Kombinera
- Hur mycket du experimenterar med olika material och provar olika kombinationer för att utveckla din idé eller förbättra kvalitén på ditt arbete. 

6. Arbetsprocessen
- Hur ofta och hur utförligt du kommer med förslag på hur du ska komma framåt i ditt arbete.

7. Ge omdömen
- Hur väl du berättar om ditt arbete och hur väl du använder dig av begrepp från slöjden, t.ex. namn på verktyg material, tekniker och redskap ( slöjdspråk).

 


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

Metall, textil och trä, deras kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Utvecklade former av hantverkstekniker, till exempel gjutning, vävning och svarvning. Begrepp som används i samband med dessa.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.

Dokumentation i ord och bild av arbetsprocessen och resultatet, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback