Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Hem- och konsumentkunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Skolår 8 Introduktion (läsåret20/21)

Fågelbäcksskolan 7-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 17 augusti 2020

Under denna första period kommer vi att återintroducera centrala begrepp och sammanhang i ämnet Hem- och Konsumentkunskap. Du som elever kommer att ges möjligheten att visa dina kunskaper på olika sätt; både teoretiskt och praktiskt. Undervisningen innehåller olika arbetsformer (enskilt, par, mindre grupp och alla) som alltså återkommer regelbundet i undervisningen. Varje undervisningstillfälle är ett bedömningstillfälle. Du som elev kommer därför att regelbundet ges möjligheten att besvara en s.k. exit ticket. Du kommer även att regelbundet utvärdera i samband med det praktiska arbetet.

Grunden för undervisningen

Den står att läsa i skollagen (2010:800) att utbildning inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Gällande läroplan (2018) slår bl.a. fast att vår utbildning ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. ". Samverkan mellan undervisande lärare och elev är alltså av största vikt.

 

Här i ämnet Hem- och konsumentkunskap (Hkk) används olika arbetsformer så som enskilt, par, liten grupp och gemensamt arbete.Undervisningen bygger således på en variation av teori och praktikmed utgångspunkt i vetenskapligt  förhållningssätt och beprövad erfarenhet.

Samverkan med andra ämnen kan bli aktuellt under perioder av läsåret då Hkk kan samarbeta med ämnen i grundskolan.

Undervisningen bygger på att varje enskild elev kommer väl förberedd till sitt pass i Hkk med laddad Chromebook, koll på sitt classroom i ämnet med tillhörande arbetsuppgifter och material. Därutöver ges eleven möjlighet att utveckla sina nuvarande kunskaper och erfarenheter. 


Läroplanskopplingar

värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.

Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.

Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.

Matriser i planeringen
Hur fungerar en matris?
Skolår 8 Period I ht 2020
Uppgifter
En måltid i balans

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback