Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

9

Friluftsliv med vandring åk 9

Öllsjöskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 28 augusti 2022

I början av höstterminen genomför åk 9 friluftsliv med vandring och övernattning ute i naturen.

Konkretisering av mål

Eleven ska ha grundläggande kunskaper om allemansrätten, om rättigheter och skyldigheter när man vistas i naturen. Eleven ska också kunna visa praktiska kunskaper kring vistelse och övernattning i naturen, vilket innefattar kunskaper om lämplig klädsel, att kunna bygga sin lägerplats, att göra upp eld på ett säkert sätt samt att kunna laga sin egen mat. Dessutom ska eleven kunna orientera sig i okända miljöer och efter kartan kunna avgöra lämpliga lägerplatser och färdvägar.

Det övergripande målet med arbetsområdet är att eleverna ska kunna omsätta sina inhämtade kunskaper om friluftsliv i praktiken och att eleverna ska se möjligheter och värdet av friluftsliv i närområdet.

Arbetssätt

Eleverna kommer att bli indelade i grupper, vilka ska genomföra vandringen tillsammans. Under terminens första lektioner kommer vi att repetera tidigare inhämtad kunskap kring friluftsliv och även gå igenom lämplig klädsel och packning. Eleverna kommer att genomföra ett skriftligt prov som behandlar friluftsliv.

I början av september kommer eleverna sedan klassvis att genomföra en tvådagars vandring med övernattning i vindskydd. Vandringen utgår från skolan och tar oss därefter upp på Nävlingeåsen, där övernattningen också kommer att ske.

Bedömning

Bedömningen görs utifrån elevens deltagande i vandringen och visade praktiska kunskaper i samband mden denna, samt utifrån ett skriftligt prov om friluftsliv och allemansrätten.


Läroplanskopplingar

förmåga att genomföra och anpassa aktiviteter inom friluftsliv och utevistelse efter olika förhållanden och miljöer,

förmåga att agera säkert och förebygga risker i samband med rörelse, friluftsliv och utevistelser samt att simma och hantera nödsituationer på land och i vatten.

Planering och genomförande av friluftsaktiviteter i skilda miljöer under olika årstider.

Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten och dess tillämpning i praktiken.

Kulturella traditioner i friluftsliv och utevistelse.

Eleven genomför friluftsaktiviteter under skilda årstider på ett i huvudsak fungerande sätt utifrån syftet med aktiviteterna och utifrån olika förhållanden och miljöer.

Eleven planerar och genomför rörelse- och friluftsaktiviteter på ett i huvudsak fungerande sätt utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa. Eleven värderar på ett enkelt sätt hur olika aktiviteter och andra faktorer påverkar den egna och andras fysiska förmåga och hälsa.

Eleven genomför friluftsaktiviteter under skilda årstider på ett fungerande sätt utifrån syftet med aktiviteterna och utifrån olika förhållanden och miljöer.

Eleven planerar och genomför rörelse- och friluftsaktiviteter på ett fungerande sätt utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa. Eleven värderar på ett utvecklat sätt hur olika aktiviteter och andra faktorer påverkar den egna och andras fysiska förmåga och hälsa.

Eleven genomför friluftsaktiviteter under skilda årstider på ett väl fungerande sätt utifrån syftet med aktiviteterna och utifrån olika förhållanden och miljöer.

Eleven planerar och genomför rörelse- och friluftsaktiviteter på ett väl fungerande sätt utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa. Eleven värderar på ett välutvecklat sätt hur olika aktiviteter och andra faktorer påverkar den egna och andras fysiska förmåga och hälsa.

Matriser i planeringen
Friluftsliv
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback