Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

7 - 9

Slöjdföretaget 2020

Nya Elementar, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 18 augusti 2020

Tillsammans med en klasskamrat ska du skapa ett hobbyföretag där ni två ska skapa och sälja en produkt med utgångspunkt i slöjdandet.

Vad ska vi arbeta med?

Ibland kan det vara svårt att se kopplingen mellan undervisningen i slöjd och hur det kan användas i livet utanför skolan. Enligt läroplanen i grundskolan ska du som elev utveckla ett förhållningsätt som främjar entreprenörskap. Vad vore väl bättre än att få göra det fullt ut? Tillsammans med en klasskamrat ska du skapa ett litet slöjdföretag. Ni kommer få gå igenom hela processen; från att komma på VAD ni ska göra till att undersöka HUR ni ska göra det, samt SKAPA och SÄLJA ett föremål och slutligen ANALYSERA varför det gick som det gick.

Detta sätt att arbeta kallas för värdeskapande undervisning. Det är ett upplägg där du som elev får möjlighet att delvis påverka undervisningen så att den känns meningsfull och intressant för dig.

På Nya Elementar, såväl som på samtliga skolor i Stockholms Stad, kommer vi att beröra och jobba med en koppling till de Globala Målen. Följande Globala Mål kommer vi att beröra (#8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, #9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur, #12 Hållbar konsumtion och produktion).

 

Hur ska vi arbeta?

En mer detaljerad planering för varje enskild vecka och moment finns att nå på webbsidan: https://sv.padlet.com/matsgoldberg/slojd Inlämningar kommer att ske via appen ”Showbie”. Veckoplaneringen kan komma att ändras utifrån eventuella aktivitets- och lovdagar. Se till att hålla dig underrättad om eventuella förändringar på SlöjdPadleten.

I grova drag kommer planeringen se ut som följer:

v. 35 - Introduktion till uppgiften. Genomgång av planeringen. Hur kommer betyg bedömas? Gruppindelning. Intro till Showbie.

v. 36 - Vad är Design? Ideutvecklingsprocessen (metoder, research, konkurrentanalys). Introduktion till momentet ”Smörkniven” samt genomgång av formuläret ”Konstnadskalkyl”.

v. 37 - Påbörja produktion av ”Smörkniven”. Diskussion kring vad som krävs för massproduktion.

v. 38 - Avsluta momentet ”Smörkniven”. Inlämning av formuläret ”Kostnadskalkyl” samt smörknivar.

v. 39 - Starta planering av eget projekt. Utdelning och genomgång av ”Projektdokumentet” (Kostnadskalkyl, Målgruppsanalys, Konkurrentanalys). Genomföra Intervjuer.

v. 40 - UTVECKLINGSSAMTAL (Under denna vecka kommer vi genomföra ett annat projekt tillsammans med flera andra klasser och årskurser på skolan).

v. 41 - Genomgång och diskussion kring ”Förpackning och Leverans” samt vad eleverna behöver tänka på inför kommande ”Massproduktionslektion” vecka 46. Påbörja framtagande av prototyp.

v. 42 - Fortsätt konstruera + Betygssnack

v. 43 - Fortsätt konstruera och gör klart prototyp. Inlämning av ”Projektdokumentet” + Prototyp

v. 44 - HÖSTLOV

v. 45 - Genomgång av Försäljning: Vad är skillnaden mellan Produkt och Erbjudande och hur säljer ni era produkter? Skapa en Säljvideo + Annons för er produkt.

v. 46 - Rapportera försäljning och påbörja ”Massproduktionslektion” samt färdigställande och inlämning av Säljvideo och Annons. Förbered för utställning vecka 47.

v. 47 - Utställning: Varje elev genomför en enskild utvärdering av samtliga slöjdföretag från en annan klass samt utser 3 stycken slöjdföretag som eleven tycker är bäst. Inlämning av Reflektionsblankett.

v. 48 - Analysera inlämnade reflektionsblanketter från utställningen och förbered muntlig redovisning vecka 49.

v. 49 - Muntlig Redovisning

v. 50 - (EXTRA LEKTION...)

v. 51 - Utvärdering av slöjdterminen

 

Vad ska du lära dig?

Vad är slöjd? Enligt läroplanen handlar slöjd om att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap som ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom hantverkstradition och design utifrån behov i olika situationer. Slöjd innebär manuellt och intellektuellt arbete i samspel vilket utvecklar kreativitet, och stärker tilltron till förmågan att klara uppgifter i det dagliga livet. Dessa förmågor är betydelsefulla för både dig som individ som samhällets utveckling. 

Undervisningen i ämnet slöjd ska syfta till att du som elev utvecklar kunskaper i olika hantverk och förmågan...

  • ...att formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker.
  • ...att välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter.
  • ...att analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp.
  • ...att tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.

Här nedan kan du se ett urklipp ur läroplanen för ämnet slöjd och de områden vi kommer beröra utifrån det centrala innehållet som ämnet innefattar. De områden vi kommer beröra under terminen är de som är markerade med grön färg:

Dessa ämnesområden kommer att bedömas genom ifyllande av en kunskapsmatris som är specifikt framtaget för ämnet slöjd. Här nedan kommer du finna tre typer av matriser:

  • Den ena är en matris i vilken du finner de olika momenten som kommer bedömas i undervisningen, med exempel på vad som bedöms som ett E respektive C och A för varje moment.
  • Den andra matrisen är samma matris som skolverket har tagit fram och som är kopplat till ämnet slöjd. Denna matris kommer fyllas i vid slutet av terminen utifrån de resultat som du som elev presterat enligt den första matrisen, inklusive övriga bedömningsgrunder som finns i läroplanen. Denna matris ligger som grund för betygsättningen vid slutet av terminen i ämnet Slöjd (inriktning Trä- och Metallslöjd). I de fall du har haft såväl textil och trä- och metallslöjd under en och samma termin, alternativt i samband med Att du ska få slutbetyg i åk 9, kommer betyget sättas i samråd med ansvarig lärare i textilslöjd.
  • Den tredje matrisen kommer du få som hemläxa under terminen att fylla i för att utvärdera dina egna förmågor i slöjden.

Du finner båda matriserna längst ner i denna planering:

Bedömning kommer ske löpande efter varje genomfört moment.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris: Moment för moment (Slöjdföretaget)
Terminsbedömning i ämnet slöjd (trä- och metallslöjd)
Elevens självskattning av sitt slöjdarbeten under terminen.
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback