Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Civilkurage och läsning av När hundarna kommer

Frösåkersskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 18 augusti 2020

Vad civilkurage? Vem var Jon Hron? Vi läser, reflekterar och samtalar kring boken När hundarna kommer skriven av Jessica Schiefauer. Boken fick 2015 års Augustpris för bästa barn- och ungdomsroman. Du kommer få träna på att utveckla dina lässtrategier samt att samtala.

John Hron och civilkurage

 

Vi lyssnar först på dokumentärens första del om John Hron (tid 2:45-25:05). Därefter får eleverna tänka på, samtala parvis och skriva i läslogg om följande frågor:

  • Varför blev Peter skinhead egentligen?
  • Vad hittade han och andra i musiken, konserterna och kläderna (bomberjackor och kängor)?
  • Peter hittar andra likasinnade i “Brunbältet”. Under 1900-talet fanns nazismen i vissa delar av Sverige. Främlingsfientligheten är stark på vissa platser i Sverige. Hur förklaras det?
  • Hur viktig är uppväxten? Hur tror du att föräldrar påverkar sina barn? Vad beror det på?
  • Hur mycket präglar din uppväxt dig, tror du? Tycker du som dina föräldrar (alltid)?
  • Vid klockan 22 är pappan på väg till sjön, men han vänder. Varför gör han det? Hur tror du att han tänker om det idag?
  • Ett av föräldraskapets stora dilemman: Lita på sitt barn eller kontrollera (=visa att man bryr sig). Hur tänker du om det?

 

Därefter lyssnar vi på mittendelen av dokumentären (tid 37:09-53:20). Eleverna tänker, samtalar och skriver i sin läslogg om frågorna nedan. 

  • En polis beskriver misshandeln som “kattens lek med råttan”. Vad menar han?
  • Varför gjorde de så, tror du? Känner du igen det fenomenet?
  • Vad tror du att John tänkte när han simmade tillbaka? Gjorde han rätt eller fel?
  • De ville att Hron skulle säga att han älskade nazister, vilket han vägrade. Gjorde han rätt eller fel?

 

 

När Hundarna kommer

"Den här sommaren älskar två unga människor varandra bakom sans och vett. Den här sommaren misshandlas en pojke till döds vid en stilla insjö." (Baksidestext)

Syfte 

Innehållet i denna ungdomsbok, som delvis är baserat på en verklig historia, ger upphov till många tankar och funderingar. Genom att läsa och samtala om handlingen kommer du få utveckla din förmåga att:

  • använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt
  • läsa, analysera, tolka och resonera om innehållet
  • formulera dig i tal och skrift och argumentera för en/flera åsikt/er
  • ta ställning i etiska dilemman som handlar om att "respektera andra människors egenvärde" och att ta avstånd från kränkande behandling

Undervisning

Vi läser boken, både i grupp och på egen hand. Både hemma och i skolan. Vi kommer skriva loggbok, ha klassdiskussioner och boksamtal i grupp samt reflektera kring olika frågeställningar. Därefter tränar vi på olika strategier för att aktivera förståelsen av texten. Vi kommer varva högläsning, gruppläsning och enskild läsning och tränar på att förstå det vi läser med hjälp av olika läsförståelsestrategier. Under läsningens gång kommer du få arbeta med olika typer av uppgifter som löses enskilt och tillsammans med andra där du får reflektera kring handling, karaktärer, träna på att göra kopplingar och dra slutsatser. Uppgifterna är både skriftliga och muntliga. 

Vi kommer också träna på att koppla verket till upphovsmannen och den tid verket skrevs i och försöker se samband med aktuella händelser.

 

Bedömning

Bedömning av arbetet sker i läslogg, boksamtal, den avslutande skrivuppgiften samt gruppdiskussionen.

Jag kommer bedöma din förmåga att använda lässtrategier, tolka budskap samt leda och delta i samtalet.

 

Slutuppgift - analys

Analysen skrivs enbart i skolan. Blir du sjuk – skriv på omprovstid.


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven för också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Matriser i planeringen
När hundarna kommer
Uppgifter
Slutuppgift
Läslogg 1 (maj, Juni)
Enskild Uppgift 2 John Hron - Dokumentären
Slutuppgift - anpassad
John Hron
Enskild Uppgift John Hron Dokumentär
Läslogg 2 (juli, augusti)
Läslogg 3 (september)
Läslogg 4 (oktober)
Slutuppgift - analys

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback