Ämnen:
Historia
·
Årskurs:
8
Fuxernaskolan 7-9, Lilla Edet · Senast uppdaterad: 24 augusti 2020
Ni ska få lära er om världshandeln under 1400-talet till 1700-talet. Framförallt om handeln med människor, slaveri. Ni ska även få lära er om industrialiseringen, vilken historikerna kallar för “Den industriella revolutionen”, samt det amerikanska frihetskriget och den franska revolutionen.
Förmågor att utveckla:
Utveckla en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer.
Att kritiskt granska, tolka och värdera källor som är grunden för att skapa historisk kunskap.
Reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och
Använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.
Centralt innehåll:
Den ökade världshandeln mellan Europa, Asien, Afrika och Amerika.
Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika historiska förklaringar till industrialiseringen, samt konsekvenser för olika samhällsgruppers och människors levnadsvillkor.
Vad historiska källor kan berätta om människors och gruppers strävan att påverka och förbättra sina egna och andras levnadsvillkor, till exempel kampen mot slaveri.
Arbetsformer: Filmer, instuderingsfrågor, källkritiska övningar, texter, diskussioner.
Grundläggande kunskapskrav (för ett E)
Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla och till viss del underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Bedömning: Bedömningen sker kontinuerligt genom din delaktighet i diskussioner i klassrummet, observation av hur du resonerar och analyserar, samt genom skriftliga och muntliga förhör och redovisningar.
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga matriser